Ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης της Εγνατίας Οδού

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης της Εγνατίας Οδού

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού είναι ένα από τα 15 προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από την πρώτη αξιολόγηση. Είναι ακόμη ένα έργο για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει άτυπα ενδιαφέρον σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι αλλά αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος και από ξένα funds.

Πλέον, και μετά από ολιγόμηνη παράταση, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε έναρξη των διαβουλεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές που θα καθορίσουν τους όρους της παραχώρησης, την χρονική της διάρκεια, καθώς και τα διόδια που θα μπουν στον αυτοκινητόδρομο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση του σήμερα Τετάρτη αποφάσισε την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας με στόχο να υπάρξει ανάδοχος πριν από το τέλος του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η δημοσίευση πρόσκλησης προκαταρκτικής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα προκαταρκτικής μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και υποβολής παρατηρήσεων ή/και απόψεων σχετικά με την αξιοποίηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου μέχρι την 20/12/2016.

Εκεί θα κριθεί και ο τρόπος καθώς και η χρονική διάρκεια της παραχώρησης του έργου με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για 30 ή 35 χρόνια. Ακόμη θα καθοριστεί και ο τελικός αριθμός των διοδίων.

Ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους επενδυτές, που θα κληθούν να αναλάβουν την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, θα τεθεί και η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε εκτάσεις που θα παραχωρηθούν μαζί με τον οδικό άξονα.

Μάλιστα ήδη εκπονείται μελέτη για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου ή και εξωτερικά της οροφής σηράγγων, ενδεχομένως και ανεμογεννητριών σε κατάλληλα σημεία.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν από το τέλος του 2016, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα, στις αρχές του 2017, στη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης.

«Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η βελτιστοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης υπό όρους δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα κατατεθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του ίδιου έτους.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε η Alpha Bank, Νομικός Σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες» και Τεχνικοί Σύμβουλοι η Avaris Transport Engineers και η Novus Consulting Engineers S.A.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider