S&P Global: Ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P Global: Ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το 2025
Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2025 για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια θα προχωρήσει ο OPEC+ το 2025, σύμφωνα με αναλυτή της S&P Global.

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2025 για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια θα προχωρήσει ο OPEC+ το 2025, σύμφωνα με αναλυτή της S&P Global.

«Πιστεύουμε ότι το 2025 για πρώτη φορά σε δύο χρόνια και συγκεκριμένα από το 2022, ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή», επεσήμανε ο Τζιμ Μπάρκχαρντ, αντιπρόεδρος έρευνας της S&P Global Commodity Insights, μιλώντας στο Asia Pacific Petroleum Conference (APPEC). «Υπάρχει μεγάλη πίεση σε ορισμένες χώρε για αύξηση της παραγωγής και πάλι, ενώ κάποιες ήδη παράγουν παραπάνω» πρόσθεσε.

Εκτίμησε, δε, ότι υπάρχει πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5 εκατ. βαρελιών από «ανεκμετάλλευτη δυναμικότητα» στη Μέση Ανατολή. «Ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ δεν αυξήσει (την παραγωγή)... η δυναμικότητα θα είναι ακόμα υψηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει αχρησιμοποίητη και αυτό θα ασκήσει καθοδική πίεση στο τιμές», προέβλεψε.

Τα futures του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται το πρωί της Δευτέρας, με το αμερικανικό αργό WTI να κερδίζει 1,29% στα 68,5 δολάρια το βαρέλι ανακάμπτοντας από το χαμηλό των 15 μηνών και το Brent να καταγράφει άνοδο 1,21% στα 72 δολάρια το βαρέλι. Οι διεθνείς αγορές και ειδικά η Wall Street επιδόθηκαν σε νέο sell off την Παρασκευή μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της ζήτησης στις κρίσιμες οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ - παρά τις προηγούμενες προβλέψεις ότι η καλοκαιρινή ζήτηση θα είναι αυξημένη. Η ήπια ζήτηση στην Κίνα, ανησυχεί τις αγορές, σύμφωνα με την Trafigura, που πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο ανάλογα με το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Αυτή τη στιγμή παράγεται περισσότερο πετρέλαιο παγκοσμίως από ό,τι καταναλώνεται και το ισοζύγιο θα επιδεινωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, επεσήμανε ο Tόρμπτζορν Τόρνκβιστ, συνιδρυτής και πρόεδρος στην ενεργειακή Gunvor. «Το πρόβλημα δεν είναι στον ΟΠΕΚ, γιατί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να το διαχειριστούν, αλλά στο ότι δεν ελέγχεται σε τι επίπεδα κυμαίνεται η ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες, που παραμένει εξίσου σημαντική» εξήγησε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου φέτος θα φτάσει τα 770.000 βαρέλια ημερησίως, ανεβάζοντας τη συνολική προσφορά στα 103 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το επόμενο έτος για να φτάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία να ηγούνται της ανόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία «ATENA»: Ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά

Παπαστεργίου στο Growthfund Agora: Μόνο οι δυνατές ομάδες κερδίζουν σε κρίσιμες εποχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider