Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι από όλο τον κόσμο επιλέγουν να σπουδάσουν στην Κύπρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι από όλο τον κόσμο επιλέγουν να σπουδάσουν στην Κύπρο
Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023 επιβεβαιώνει πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023 επιβεβαιώνει πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια όταν μιλούσαμε για σπουδές στο εξωτερικό η επιλογή ήταν συνήθως μία: η Μεγάλη Βρετανία. Είναι άλλωστε ένας σχετικά κοντινός προορισμός στην Ελλάδα, με πανεπιστήμια που βρίσκονται σταθερά στις λίστες με τα καλύτερα του κόσμου. Τα πράγματα, όμως, πλέον έχουν αλλάξει. Κι αυτό γιατί η Κύπρος έχει μπει για τα καλά πλέον στο «παιχνίδι» της πρώτης επιλογής των Ελλήνων φοιτητών (και όχι μόνο) για τις σπουδές τους.

Όπως φανερώνει και η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα 600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Την ίδια στιγμή τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Για όποιον δεν γνωρίζει να πούμε πως οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο. Αξιολογούν την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας.

Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Τι κάνει την Κύπρο να ξεχωρίζει

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή την αλλαγή πλεύσης για τους φοιτητές; Και κυρίως πώς κατάφεραν τα πανεπιστήμια της Κύπρου να βρεθούν ανάμεσα στα κορυφαία του πλανήτη; Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Κύπρος προσφέρει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού, σε κάθε νέο που θα την επιλέξει. Παράλληλα, τα δίδακτρα των πανεπιστημίων της είναι προσιτά, ενώ συνολικά το κόστος φοίτησης είναι χαμηλότερο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και άλλες χώρες.

Έτσι, οι φοιτητές που θα επιλέξουν την Κύπρο θα έχουν μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, ενώ θα έχουν και την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει σχετική οικονομική στήριξη.

Οι τομείς που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ασυναγώνιστο

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την ετήσια κατάταξη του Times Higher Education (THE) World University Rankings είναι πως στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται μεταξύ των 176–200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Κατ’ αναλογία, η κατάταξη ουσιαστικά τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον συγκεκριμένο τομέα. Μιλάμε για μια εξαιρετική διάκριση, η οποία αποδεικνύει τα σωστά βήματα που γίνονται καθημερινά.

Όσο για το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας; Αρκεί να πούμε πως εφτά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100,000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα κυπριακά πανεπιστήμια και για την Κύπρο ως ακαδημαϊκό προορισμό; Ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όσο και η Κύπρος γενικότερα αποτελούν πόλο έλξης - και δικαιολογημένα - για όλο και περισσότερους φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους.

Ένας από τους βασικούς τομείς άλλωστε στους οποίους το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει, είναι ο τομέας της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 47η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη THE World University Rankings 2023. Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider