Υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός: η ομάδα των επιστημόνων που διαχειρίζεται το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο δεν μετρά τον χρόνο αλλά το τέλος του κόσμου, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο.
Το Bulletin of Atomic Scientists, που από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το «συμβολικό» έργο, αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον τη νέα «ώρα» που δείχνει το ρολόι, το οποίο μετρά πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Οι δείκτες προχώρησαν κατά 10 δευτερόλεπτα και πλέον απομένουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που όλοι εύχονται να μην σημάνει ποτέ.
Τι έδειχνε το ρολόι το 2021 και το 2022
Το 2021 οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο -το πιο κοντινό στα μεσάνυχτα που έχει βρεθεί το ρολόι στην ιστορία του- και παρέμειναν εκεί πέρυσι.
«Το ρολόι παραμένει πιο κοντά από ποτέ στην Αποκάλυψη που θα τερματίσει τον πολιτισμό, επειδή ο κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή», ανέφερε το Bulletin στην περυσινή του ανακοίνωση.
Το ρολόι είχε αρχικά ρυθμιστεί στα επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Η πιο μακρινή του απόσταση από τα μεσάνυχτα ήταν τα 17 λεπτά, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1992, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 είχαν φτάσει στα 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Ο Bulletin ιδρύθηκε το 1945 από τον Albert Einstein, τον J Robert Oppenheimer και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο Manhattan Project που παρήγαγε τα πρώτα πυρηνικά όπλα. Η ιδέα του ρολογιού, που συμβολίζει το ευάλωτον της ανθρωπότητας στην καταστροφή, ακολούθησε το 1947.