Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι η χώρα παράγει πλέον αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να καλυφθούν οι ελλείψεις και να σταματήσουν τα μπλακάουτ, έπειτα από πολλούς μήνες αλλεπάλληλων προβλημάτων που οφείλονται στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις υποδομές.
«Εδώ και περίπου μία εβδομάδα δεν υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία» ανέφερε στο Telegram ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, προειδοποιώντας όμως ότι «για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων υποδομών θα χρειαστούν πολλοί μήνες». Λόγω των εργασιών αποκατάστασης, σε ορισμένες περιοχές μπορεί να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές στο μέλλον.
«Δεν υπήρξε έλλειμμα στη παραγωγή όλη την εβδομάδα. Και δεν προβλέπεται κάποια έλλειψη. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παράγουν επαρκή ενέργεια για να καλύψουν την τρέχουσα κατανάλωση», επιβεβαίωσε η εταιρεία διαχείρισης Ukrenergo, με ανάρτηση στο Telegram.
Η Ρωσία άρχισε από τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο να πλήττει μετασχηματιστές και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, βυθίζοντας κάθε φορά εκατομμύρια πολίτες στο σκοτάδι και το κρύο. «Τέσσερις μήνες τρόμου, χιλιάδες πύραυλοι και δρόνοι. Η Ρωσία δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια αλλά χάνει και πάλι, αδυνατεί να γονατίσει την Ουκρανία στο ενεργειακό μέτωπο», υπογράμμισε ο Σμίχαλ. «Στο μεταξύ, οι επιθέσεις δεν σταματούν», πρόσθεσε.
Στο Κίεβο, τα τραμ και τα τρόλεϊ κυκλοφορούν και πάλι, αφού είχαν διακόψει τα δρομολόγιά τους επί 56 ημέρες, ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας, ο Σέρχι Πόπκο.
Ούτε νερό, ούτε αέριο στο μέτωπο
Η κατάσταση παραμένει πάντως περίπλοκη στην ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή στο επίκεντρο των μαχών. Στην κωμόπολη Σιβέρσκ, κοντά στη γραμμή του μετώπου, η Βαλεντίνα Νοβίκοβα είπε ότι δεν έχει θέρμανση και εξαρτάται από μια ξυλόσομπα για να μαγειρέψει και να ζεστάνει το σπίτι της. Όλα τα παράθυρα του σπιτιού έχουν σπάσει από τις εκρήξεις.
«Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ούτε γκάζι από τον Μάιο», είπε η 72χρονη χήρα. Ένας γείτονάς της, ο 55χρονος Βολοντίμιρ, αναγκάζεται να πηγαίνει σε ένα κοντινό πηγάδι για να παίρνει νερό. Γεμίζει ένα μπιτόνι των 40 λίτρων και το σέρνει, με ένα έλκηθρο, μέχρι το σπίτι όπου ζει με τη σύζυγο και την πεθερά του, σε απόσταση ενός χιλιομετρου.
«Οι αρχές και οι εθελοντές φέρνουν φιάλες αερίου και έχω μια γεννήτρια και μια μπαταρία», είπε, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο χωριό του.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ