Σουδάν: Γενικεύονται οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα- Τουλάχιστον τρεις νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουδάν: Γενικεύονται οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα- Τουλάχιστον τρεις νεκροί
Την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην αφρικανική εκφράζουν ΗΠΑ και Ρωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:35

Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπως ανέφερε ο στρατός σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Μάχες διεξάγονται στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Καταγγέλλουν στρατιωτικό πραξικόπημα

Ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

Ο στρατός θα αντιδράσει

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε “ανεύθυνες” ενέργειες, καθώς οι δυνάμεις του συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ταξίαρχος Νάμπιλ Αμπντάλα δήλωσε στη συνέντευξη ότι μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον στρατό. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις RSF είχαν ισχυρή παρουσία στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

Αιγυπτιακή «εμπλοκή»

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν κοινοποίησαν ένα βίντεο το οποίο, όπως δήλωσαν, δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που "παραδίδονταν" σε αυτές στην πόλη Μερόβε του βόρειου Σουδάν. Αυτό συνέβη ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ των RSF, της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης του Σουδάν, και του στρατού.

Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη Μερόβε σήμερα, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.

Το βίντεο δείχνει αρκετούς άνδρες ντυμένους με στρατιωτική στολή σκυμμένους στο έδαφος και να μιλούν σε μέλη των RSF σε αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως το βίντεο και οι αιγυπτιακές αρχές δεν έκαναν επί του παρόντος κανένα σχόλιο για το θέμα.

Οι μάχες μεταξύ της παραστρατιωτικής οργάνωσης και του στρατού ξέσπασαν στην πρωτεύουσα σήμερα το πρωί και έχουν επεκταθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μερόβε.

Μια κινητοποίηση των δυνάμεων RSF προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μερόβε την Τετάρτη ήταν η αφορμή για μια δήλωση του στρατού την Πέμπτη που περιέγραφε τις πρόσφατες κινήσεις των RSF ως παράνομες και ανέφερε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση υπερέβαινε τα καθήκοντα της δύναμης, φέρνοντας στην επιφάνεια μακροχρόνιες διαφωνίες.

Από την πλευρά του, ο αιγυπτιακός στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Σουδάν και συντονίζεται με τις αρμόδιες σουδανικές αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκαρίμπ 'Αμπντελ Χάφεζ.

Έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών

Τα πολιτικά κόμματα στο Σουδάν που είχαν υπογράψει μία αρχική συμφωνία για τη διαχείριση της εξουσίας με τον στρατό της χώρας, αλλά και με τις πανίσχυρες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κάλεσαν σήμερα, για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που ξέσπασαν μεταξύ τους.

Τα πολιτικά κόμματα προέτρεψαν τόσο τους διεθνείς, αλλά και τους περιφερειακούς παίκτες να βοηθήσουν άμεσα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η Μόσχα ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την “κλιμάκωση της βίας” στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

Νωρίτερα, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής χαρακτηρίζει ως “επικίνδυνη” την κλιμάκωση των συγκρούσεων

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ένοπλων στοιχείων στο Σουδάν, σε συνθήκες άμεσης πολεμικής συγκρούσης είναι “επικίνδυνη”, ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις.

Ο Γκόντφρεϊ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεών της.

Η πρεσβεία της Βρετανίας συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση των παραστρατιωτικών ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, αλλά και άλλες πόλεις.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις”, ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

“Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις”.

Ανησυχία εκφράζουν Κάιρο και Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Από την πλευρά της και η Αίγυπτος εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Έκκληση Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Τα ΗΑΕ καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάλεσαν σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την πολεμική ένταση, αλλά και να συνεργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί “με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και έχει επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης, αλλά και τη συνεργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών”.

Αεροσκάφος της Saudia “είχε ένα ατύχημα” στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus “είχε ένα ατύχημα” στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Saudia ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή της ότι οι πτήσεις της προς και από το Σουδάν έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει μία νέα ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider