Ο χειμώνας έρχεται

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χειμώνας έρχεται

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές της χώρας το 1 ευρώ το λίτρο ο φετινός χειμώνας προμηνύεται βαρύς ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι το επίδομα θέρμανσης όπως φαίνεται δεν θα φτάσει.

Το κονδύλι ύψους 105 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί για το επίδομα δεν προβλέπεται ότι θα φτάσει να καλύψει τις ανάγκες. Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του insider.gr αυτό που θα γίνει θα είναι μια φάση «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» με τους πρώτους που θα σπεύσουν να αγοράσουν πετρέλαιο να λαμβάνουν το σύνολο του επιδόματος και τους υπόλοιπους να παίρνουν ότι… περισσεύσει.

Ακόμη και όσοι λάβουν το επίδομα θέρμανσης, όμως, θα πάρουν ψίχουλα. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στα 0,928 ευρώ το λίτρο, και η επιδότηση πετρελαίου θα είναι μόλις 25 λεπτά ανά λίτρο, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα καλύπτει το ένα τέταρτο της συνολικής δαπάνης.

Όλα δείχνουν πως και φέτος θα επαναληφθούν φαινόμενα που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια κάθε χειμώνα. Κόσμος να κρυώνει γιατί δεν έχει χρήματα για πετρέλαιο και τα τζάκια να καίνε ότι ξύλο υπάρχει γεμίζοντας αιθαλομίχλη τις πόλεις. Δεν αποκλείεται δυστυχώς να έχουμε και –πάλι– νεκρούς από αυτοσχέδια μαγκάλια, σόμπες και τα λοιπά.

Και αυτό τον χειμώνα θα δούμε καταστάσεις που δεν αρμόζουν με τίποτα σε μια ανεπτυγμένη (;) χώρα του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για ανθρωπιστικό ζήτημα πρώτης γραμμής, το οποίο αγγίζει σε μεγάλο βαθμό την –ρημαγμένη από την ανεργία και τη φτώχια– ελληνική επαρχία. Είναι πρόβλημα στο οποίο πρέπει να προσφέρει λύση η κυβέρνηση.

Και η λύση είναι μία και μόνο (εκτός και αν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποιο τρόπο να ελέγξουν τον καιρό): Αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης. Το πώς θα βρεθούν τα λεφτά δεν θα έπρεπε να είναι μεγάλο πρόβλημα. Ας κόψουν από κάπου, οπουδήποτε, αρκεί να μην περιλαμβάνει την υγεία και άλλους τομείς κοινωνικής πρόνοιας.

Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί και το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί η τεράστια αδικία που υπάρχει μεταξύ των αντικειμενικών και τα πραγματικών (εμπορικών) αξιών των ακινήτων. Δεν μπορεί επειδή κάποιος μένει σε μια περιοχή με υψηλές αντικειμενικές (πλασματικές) αξίες να χάνει το επίδομα ασχέτως του αν είναι χαμηλόμισθος.

Γενικά η πολιτική του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με στόχο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, στη λογική του τι χρειαζόμαστε, όχι στην λογική του τι έχουμε. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider