Οι ηγέτες των χωρών της G7, που θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία, δεν θα είναι μόνοι: Οκτώ τρίτες χώρες, εκ των οποίων μεγάλες οικονομίες, έχουν προσκληθεί στη σύνοδο σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η γνώμη τους για τη Ρωσία και την Κίνα.
Μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, θα είναι παρούσες επίσης στην Χιροσίμα, όπως και η Ινδονησία, που εκπροσωπεί την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, αλλά και οι Νήσοι Κουκ, που εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού, και οι Κομόρες, που προεδρεύουν της Αφρικανικής Ένωσης.
Οι χώρες αυτές θα μετάσχουν σε αρκετές συνόδους εργασίας, όπως και διμερείς, οι οποίες έχουν στόχο να συγκεντρώσουν ορισμένους ηγέτες απρόθυμους να αντιταχθούν στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.
«Είναι συχνό πια ο κατάλογος των προσκεκλημένων σε αυτά τα γεγονότα να είναι αρκετά μακρύς, αλλά δεν είναι προσκεκλημένος όλος ο κόσμος», εξηγεί ο Τρίστεν Νέιλορ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Η G7 θέλει να εκλαμβάνεται ως ένα «κλαμπ αφιερωμένο στη δημοκρατία» και επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη για την Ουκρανία, όπως και για τις προσπάθειές της να αντιταχθεί στην Κίνα, σημειώνει στο AFP ο ειδικός σε θέματα διεθνών συνόδων κορυφής.
Η Ινδία είναι επί μακρόν στρατιωτικός σύμμαχος της Μόσχας και η «διφορούμενη θέση» της για τον πόλεμο στην Ουκρανία απέχει από αυτή άλλων μεγάλων δημοκρατιών, υπενθυμίζει ο Νέιλορ, κατά την άποψη του οποίου αυτή η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία «να αποπειραθεί η συσπείρωση της Ινδίας στον σκοπό» της G7, μολονότι αυτό προαναγγέλλεται περίπλοκο.
«Καταπολέμηση της κινεζικής επιρροής»
Μολονότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην σύνοδο της G7, ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης στο Νέο Δελχί τον Νοέμβριο για την σύνοδο κορυφής της G20, και ως εκ τούτου δεν είναι πολύ πιθανό η Ινδία να αλλάξει ξαφνικά τις θέσεις της.
Άλλος «σημαντικός στόχος» της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα θα είναι να προσφέρει εναλλακτική επιλογή στις τεράστιες επενδύσεις υποδομής της Κίνας στον κόσμο, εκτιμά ο Νέιλορ.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρισκόταν τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο, όπου ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας του δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας» και «για νέες ευκαιρίες» για τη Βραζιλία.
Ο Λούλα, ο οποίος επέκρινε στη διάρκεια του ταξιδιού του την παρουσία παντού του αμερικανικού δολαρίου, απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος ηγέτης με τον οποίο φλερτάρει η Κίνα, και οι χώρες της G7 θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική επιλογή.
«Η ιδέα της καταπολέμησης της κινεζικής επιρροής και της υποστήριξης μιας τάξης που στηρίζεται σε κανόνες στις χώρες του Νότου» θα αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα της συνόδου κορυφής, σημειώνει παράλληλα ο Κρις Τζόνστοουν, ειδικός στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών.
Η Ιαπωνία εργάζεται ήδη σε αυτό το μέτωπο και ο πρωθυπουργός της, ο Φούμιο Κισίντα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γιοσιμάσα Χαγιάσι έκαναν φέτος πολλά ταξίδια σε χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και σε νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.
«Αναγνώριση της διαφορετικότητας»
Ο Κισίντα ανακοίνωσε τον Μάρτιο στο Νέο Δελχί σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές κι άλλους τομείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως το 2030 ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης επανέλαβε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «ο βασικός λόγος» της εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων διατροφής και της ενέργειας, που έπληξε σκληρότερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Ωστόσο υπάρχει μια τάση που έχει στόχο να διχάσει τον κόσμο δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι κυρώσεις της G7 κατά της Ρωσίας ευθύνονται» για τον πληθωρισμό, δήλωσε στις αρχές Μαΐου ο Κισίντα από τη Μοζαμβίκη.
Η Ιαπωνία δραστηριοποιείται επίσης στους κόλπους της Quad, άτυπης συμμαχίας στην οποία μετέχουν επίσης η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Το Τόκιο και η Σεούλ προσπαθούν εξάλλου να αποκαταστήσουν τη σχέση τους από τη βλάβη που έχει υποστεί λόγω ιστορικών διαφορών και ο Κισίντα αναμένεται να μετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Ωστόσο όλοι οι προσκεκλημένοι δεν θα έχουν μάλλον τόσο συμφιλιωτική διάθεση, σύμφωνα με τον Γιουίσι Χοσόγια, καθηγητή διεθνούς πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Κεϊό.
«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα προσφέρουν ευρεία και ισχυρή υποστήριξη» στην Ουκρανία και στις άλλες πρωτοβουλίες της G7, έγραφε σε άρθρο του τον περασμένο μήνα.
Η Ιαπωνία θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, «να προσπαθήσει να κατανοήσει ακριβώς αυτό που επιδιώκει η κάθε χώρα, να αναγνωρίσει την διαφορετικότητα της διεθνούς κοινότητας και να έχει συγκεκριμένες συνεισφορές».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ