Καλωσήρθατε στο άγνωστο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλωσήρθατε στο άγνωστο

Αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο τελικά έγινε. Ο Donald Trump εκλέχθηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον μια λέξη κυριαρχεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο: Αβεβαιότητα. Το άγνωστο επικρατεί παρά τις χιλιάδες των χιλιάδων αναλύσεων για το φαινόμενο Trump.

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό ο εκλεγμένος πρόεδρος θα υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία. Και δεν ήταν και λίγα: Τείχος στο Μεξικό, εξονυχιστικό έλεγχο στους μουσουλμάνους, κυρώσεις στις αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες, αλλαγή στο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία, αλλαγές ακόμη και στο ΝΑΤΟ, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Πρόκειται για θέσεις τελείως αντίθετες με αυτές του αμερικανικού Οικοδομήματος (Establishment) το οποίο ακόμη ελέγχει το Κογκρέσο και την αμερικανική γραφειοκρατία.

Υπό αυτή την έννοια είναι τελείως άγνωστο το τι μας περιμένει μέχρι να αναλάβει και επίσημα το αξίωμα ο Donald Trump. Το αν αυτός ο αντισυμβατικός πρόεδρος με τις ρατσιστικές και σοβινιστικές θα καταφέρει πραγματικά να κυριαρχήσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή ή αν τα κομματικά κατεστημένα των Ρεπουμπλικάνων (που ελέγχουν Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) και των Δημοκρατικών θα τον αφήσουν πολιτικά παράλυτο, προκειμένου να μην του επιτρέψουν να εφαρμόσει τις τρελές ιδέες του. Η αντίδραση των αγορών, πάντως, προεξοφλεί το δεύτερο. «Business as usual»…

Μια πρώτη ιδέα θα έχουμε όταν ο νέος πρόεδρος στελεχώσει το επιτελείο του. Αν τα μέλη της κυβέρνησης Trump προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από το κομματικό στελεχικό δυναμικό των Ρεπουμπλικάνων τότε μάλλον δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα ενωτικά μηνύματα του Trump, της Clinton και του προέδρου Obama η κατάσταση μόνο ήρεμη δεν είναι. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Trump με κεντρικό σύνθημα το «Not my President». Δεν είναι δικός μας πρόεδρος φωνάζουν οι Αμερικανοί. Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι. Ας μην ξεχνάμε πως η Hillary Clinton έλαβε περισσότερους ψήφους από τον Donald Trump αλλά λόγω του απαρχαιωμένου εκλογικού συστήματος έχασε την προεδρία.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι πολίτες δεν φοβούνται πια το άγνωστο. Αντίθετα κλείνουν τα μάτια και τρέχουν προς αυτό όπως έδειξε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το δημοψήφισμα για το Brexit, οι αμερικανικές εκλογές. Και αυτά μόνο κακά νέα μπορεί να είναι για το Οικοδόμημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider