Κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε σειρά στρατηγικών συναντήσεων στην Κύπρο με επικεφαλής τον Προέδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας (National Productivity Board, NPB), Καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, εγκαινιάζοντας έτσι το πρώτο στρατηγικό ταξίδι εξωστρέφειας του οργανισμού μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, εκτός του Προέδρου και Επιστημονικού Διευθυντή, στην ομάδα που ταξίδεψε στην Κύπρο συμμετείχαν οι ερευνητές κ.κ. Θεόδωρος Τσέκερης, Νικόλαος Ροδουσάκης, και ο Διευθυντής του Τομέα Διοίκησης κ. Γεώργιος Ψυχομάνης.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνό. Ο διάλογος περιστράφηκε κυρίως γύρω από την δημοσιονομική πολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία ενός πεδίου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας.
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ), τον πρόεδρο κ. Τάκη Κληρίδη και τον αντιπρόεδρο κ. Ανδρέα Ασιώτη. Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής «Όραμα 2035» από τη πλευρά του ΣΟΑΚ, η οποία στοχεύει στην αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας και στην ανάπτυξη τομέων με προστιθέμενη αξία. Από την πλευρά της ελληνικής αποστολής έγινε μια αντίστοιχη παρουσίαση με έμφαση στις εκθέσεις του NPB και τις προτάσεις πολιτικής που προκύπτουν από τις εν λόγω εκθέσεις. Η στρατηγική συζήτηση έδειξε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. «Η σύμπραξή μας είναι κλειδί για τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας. Είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε τρόπους ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε ο Π. Λιαργκόβας.
Σημαντική ήταν και η συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη Διευθύντρια του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) και μέλος του (ΣΟΑΚ) Καθηγήτρια κα. Έλενα Ανδρέου καθώς και με τα μέλη του ΚΟΕ, καθηγητές κ. Θεοφάνη Μαμουνέα και κ. Γιώργο Συρίχα. Κυριάρχησε η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των δύο οικονομιών, καθώς και για αμιγώς ερευνητικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας με έμφαση στη χρήση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην από κοινού πρόθεση μελλοντικής συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ερευνητικής σύμπλευσης σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική και την κυπριακή οικονομία.
Τέλος, στην πόλη της Πάφου, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΕΠΕ και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Από πλευράς ΚΕΠΕ, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας και από πλευράς Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο Πρύτανης κ. Παντελής Σκλιάς. Η συνεργασία αφορά στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών κοινού ενδιαφέροντος, διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε διάφορα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Συνολικά, το ταξίδι αυτό για το ΚΕΠΕ και NPB σηματοδοτεί μια εποχή μεγαλύτερης δέσμευσης, συνεργασίας και ενεργού συμμετοχής στον οικονομικό διάλογο. Το ΚΕΠΕ δεσμεύεται να αξιοποιήσει τη θέση του ως κορυφαίο ελληνικό ίδρυμα οικονομικής έρευνας για να προωθήσει ουσιαστικές συνεργασίες που θα βοηθήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας.