Γκαμπόν: Οι πραξικοπηματίες όρισαν «μεταβατικό πρόεδρο» - Ανησυχία από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκαμπόν: Οι πραξικοπηματίες όρισαν «μεταβατικό πρόεδρο» - Ανησυχία από ΗΠΑ και ΟΗΕ
Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.

«Ο στρατηγός Ολγκί Γκεμά Μπρις διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, μεταβατικός πρόεδρος» ανέφερε ένας αξιωματικός, παρουσία δεκάδων ανώτατων στρατιωτικών που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους του στρατού της Γκαμπόν.

Η διάρκεια αυτής της «μεταβατικής περιόδου» κατά την οποία θα ασκούν την εξουσία οι στρατιωτικοί δεν διευκρινίστηκε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα συνεχιστεί «μέχρι νεωτέρας».

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν διακόψει την εκπομπή τους νωρίτερα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde πως ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά «συνταξιοδοτείται». Ο Αλί Μπονγκό, «συνταξιοδοτείται, απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Είναι ένας απλός Γκαμπονέζος πολίτης, όπως όλοι οι άλλοι», είπε ο πραξικοπηματίας. «Δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει τρίτη θητεία, το Σύνταγμα καταστρατηγήθηκε, η ίδια η διαδικασία εκλογής ήταν λανθασμένη. Έτσι ο στρατός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Αλί Μπονγκό, 64 ετών, που κυβερνά την Γκαμπόν για περισσότερα από 14 χρόνια, είχε ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο, λίγο πριν από το πραξικόπημα.

Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί από πολύ κοντά» την κατάσταση στη Γκαμπόν

Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί από πολύ κοντά» την κατάσταση στη Γκαμπόν, όπου πραξικοπηματίες στρατιωτικοί έθεσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, δήλωσε σήμερα ένας από τους εκπροσώπους του.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό καθώς και Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην Γκαμπόν είναι ασφαλείς.

Γκαμπόν: Ο γαλλικός όμιλος Eramet επανεκκινεί σταδιακά τις δραστηριότητές του

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την επανεκλογή του προέδρου Αλί Μπονγκό, ο οποίος ήταν στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν επικεντρωμένες στο έργο που πρέπει να γίνει με τους εταίρους μας στην Αφρική και όλο τον πληθυσμό της ηπείρου για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα διαδοχικά πραξικοπήματα στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για μια γενική «τάση».

Καταδικάζει το πραξικόπημα ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη» στην Γκαμπόν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να συμμετάσχουν σε έναν περιεκτικό και ουσιαστικό διάλογο και να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται πλήρως σεβαστά», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «σημειώνει με μεγάλη ανησυχία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο πλαίσιο των πληροφοριών που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών. Καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη ως ένα μέσο επίλυσης της μετεκλογικής κρίσης», καλώντας τον εθνικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να «εγγυηθούν τη σωματική ακεραιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και της οικογένειάς του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκαμπόν: Ο γαλλικός όμιλος Eramet επανεκκινεί σταδιακά τις δραστηριότητές του

Ρωσία: 100 στρατιώτες καταδικάζονται κάθε εβδομάδα για λιποταξία

Διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Άγκυρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider