Καθώς υποχωρούν τα νερά από την κακοκαιρία Daniel, η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, καθώς οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές είναι ανυπολόγιστες. Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη βιβλική καταστροφή, η συνδρομή των εθελοντών είναι σημαντική στα Κέντρα Υποδοχής απεγκλωβισμένων που λειτουργούν στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας.
Το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για όσους έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.
Πλέον, έχουν τοποθετηθεί στρώματα με κλινοσκεπάσματα, έχουν μεταφερθεί τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια (πολλοί/ες έφυγαν με ελάχιστα προσωπικά τους είδη). Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι Τρικαλινοί εθελοντές από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη. Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τους διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ήδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου. Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία. To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.
Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.
Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες - ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων - Άρτας
Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων - Άρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων - Άρτας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας - Σακάτικο - Διάσελο - Στουρναραίικα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ