Βαριές ποινές κάθειρξης σε Ρώσους για παροχή στρατιωτικού υλικού στις ΗΠΑ και λιποταξία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριές ποινές κάθειρξης σε Ρώσους για παροχή στρατιωτικού υλικού στις ΗΠΑ και λιποταξία
Δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε σήμερα σε δωδεκάμισι χρόνια κάθειρξη έναν άνδρα επειδή έστελνε στρατιωτικό υλικό, κυρίως εξαρτήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, στις ΗΠΑ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε σήμερα σε δωδεκάμισι χρόνια κάθειρξη έναν άνδρα επειδή έστελνε στρατιωτικό υλικό, κυρίως εξαρτήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, στις ΗΠΑ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σεργκέι Καμπάνοφ κρίθηκε ένοχος για «εσχάτη προδοσία» υπέρ των ΗΠΑ από δικαστήριο της Τβερ, μιας πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μόσχας, σύμφωνα με το Interfax.

Ο άνδρας αυτός κατηγορείται ότι «οργάνωσε δίκτυο λαθρεμπορίας» με στόχο να στείλει «εξαρτήματα τα οποία ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί για την κατασκευή πυραύλων» υπό τις εντολές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, διευκρίνισε η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Επρόκειτο για εξαρτήματα «ρωσικών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος και όπλα με ραντάρ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα υλικά αυτά μεταφέρθηκαν μέσω της Λετονίας σε αμερικανική εταιρεία στην Αλαμπάμα, τη Victory Procurement Services, «που ελέγχεται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας», επεσήμανε η FSB.

Ο Καμπάνοφ πρέπει να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Είχε συλληφθεί το 2021, σύμφωνα με το Interfax.

13 χρόνια για λιποταξία

Στρατοδικείο της Ρωσίας καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών σε σωφρονιστική αποικία έναν στρατιώτη που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την στρατιωτική του μονάδα για να μην πολεμήσει στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το στρατοδικείο της πόλης Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, που βρίσκεται στη νήσο Σαχαλίνη στην ρωσική Άπω Ανατολή, σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για βαριά λιποταξία καθώς επρόκειτο για "περίοδο επιστράτευσης".

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Μαξίμ Κοτσέτκοφ δεν παρουσιάστηκε στις 10 Μαΐου στην μονάδα του "για να μην τηρήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις", "να αποφύγει την αποστολή του στη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων (στην Ουκρανία)" και "για οκνηρία".

Αφού λιποτάκτησε από την μονάδα του στην Σαχαλίνη, έμεινε για δύο μήνες στην περιοχή προτού συλληφθεί στις 9 Ιουλίου, διευκρινίζει το στρατοδικείο στην ανακοίνωσή του.

Αυτός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για λιποταξία, αλλά η ποινή του αυξήθηκε στα 13 χρόνια λόγω της προηγούμενης καταδίκης του με αναστολή τον Φεβρουάριο για εγκατάλειψη της μονάδας του χωρίς να έχει λάβει άδεια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επιστράτευση μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μόσχα στο ουκρανικό μέτωπο, προκαλώντας την αποχώρηση από τη Ρωσία εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών που φοβόντουσαν ότι θα επιστρατευθούν.

Από την άνοιξη, για να αποφευχθεί η αναστάτωση στους κόλπους του πληθυσμού, ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης σε εθελοντική βάση, υποσχόμενος ελκυστικούς μισθούς και κοινωνικά προνόμια σε αυτούς που θα πάνε στο μέτωπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider