Μικρό καλάθι για τις επιδοτήσεις προς τους νέους της Ευρώπης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρό καλάθι για τις επιδοτήσεις προς τους νέους της Ευρώπης

Λιγότερα από τα αναμενόμενα είναι τα κονδύλια που θα διαθέσει η ΕΕ για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017. Έτσι, ο Προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει 500 εκατ. ευρώ για την απασχόληση των νέων, ποσόν αρκετά χαμηλότερο από τα 1,5 δις που είχαν προτείνει ο Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως σημειώνει η Isabell Thomas μέλος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση αυτό το ποσόν «αποτελεί φρέσκο χρήμα».

Αντιθέτως, την επόμενη χρονιά αναμένεται να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, οι οποίες αποτελούν και βασικές πολιτικές προτεραιότητες για την ΕΕ.

«Στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017, δίνεται μεγάλο βάρος στα μέτρα προτεραιότητας όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των αιτίων, και η ενθάρρυνση των επενδύσεων, ως μέσου για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η επίπτωση του προϋπολογισμού προς όφελος των φορολογουμένων της ΕΕ, των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών εταιριών. Παράλληλα δε, γίνονται σεβαστές οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των κρατών μελών να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους», δήλωσε ο κ. Ivan Lesay, υφυπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Όσον αφορά στη μετανάστευση και την ασφάλεια, οι αναλήψεις υποχρεώσεων φθάνουν τα 5,91 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι 11,3% περισσότερα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση και να ενισχυθεί η ασφάλεια σε σύγκριση με το 2016. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για βοήθεια προς τα κράτη μέλη στην επανεγκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, τη στήριξη των μέτρων ενσωμάτωσης και την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Με το ποσό αυτό, θα ενισχυθεί επίσης η προστασία των συνόρων, η πρόληψη του εγκλήματος, οι δραστηριότητες κατά της τρομοκρατίας και η προστασία των απαραίτητων δομών. Επένδυση στην ανάπτυξη και την απασχόληση Οι αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 21,3 δισ. ευρώ συμφωνήθηκαν για να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, εντός του υποτομέα 1α (ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση). Πρόκειται για αύξηση κατά 12% περίπου σε σύγκριση με το 2016. Αυτό το μέρος του προϋπολογισμού καλύπτει μέσα όπως το Erasmus+ το οποίο αυξάνεται κατά 19% και φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων το οποίο αυξάνεται κατά 25% και φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων για το 2017 ορίστηκαν σε 157,88 δις. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 1,7% σε σχέση με το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider