Η Κίνα εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την προσεχή επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα επιτρέψει να υπάρξει «αντικειμενική κατανόηση» της χώρας, σε ένα πλαίσιο αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
- Διαβάστε ακόμα: ΕΕ: Η Επιτροπή ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι οποίες αντιτίθενται σε σειρά ζητημάτων, ξανάρχισαν τον διάλογο τους τελευταίους μήνες με μια σειρά επισκέψεων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο, μεταξύ των οποίων αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τον Ιούνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και αρκετοί άλλοι γερουσιαστές των ΗΠΑ αναμένονται στην Κίνα.
«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα επιτρέψει στο αμερικανικό Κογκρέσο να κατανοήσει αντικειμενικά την Κίνα», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει σχετικά με την ημερομηνία της επίσκεψης ούτε τον αριθμό αυτών που θα απαρτίζουν την αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την Κίνα.
«Η Κίνα χαιρετίζει" την επίσκεψη αυτή, η οποία «θα ευνοήσει τον διάλογο και τις επαφές ανάμεσα στα νομοθετικά όργανα των δύο χωρών και θα φέρει θετικά στοιχεία στην ανάπτυξη των σχέσεων», προσθέτει η κινεζική διπλωματία στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Τσακ Σούμερ θα συνοδεύεται από τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του, τον γερουσιαστή Μάικ Κράπο.
Η αντιπροσωπεία θα απαρτίζεται από έξι άτομα και ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Τον Μάιο Αμερικανοί γερουσιαστές μεταξύ των οποίων ο Τσακ Σούμερ είχαν ανακοινώσει σχέδιο για την καταπολέμηση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στον κόσμο.
Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπει τον περιορισμό των επενδυτικών ροών και αυτών των τεχνολογιών αιχμής προς την Κίνα και την αποτροπή του Πεκίνου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στην Ταϊβάν.
Η Κίνα θεωρεί επαρχία της τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (τσιπ) στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ