Περιβάλλον: Αυξάνεται η τάση για «greenlash» στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιβάλλον: Αυξάνεται η τάση για «greenlash» στην Ευρώπη
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τα πολλά «πράσινα» μέτρα έχουν αρχίσει να γεννούν πολλές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με νέους φόρους, νέα τέλη και νέα έξοδα για τα νοικοκυριά.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εισαγωγή μιας σειράς πολιτικών υπέρ των οδηγών αυτοκινήτων, φέρνουν τη Βρετανία στα «κλαμπ» των χωρών που υποκύπτουν στην πολιτική αντίδραση ενάντια στην πράσινη ατζέντα της Ευρώπης.

Το λεγόμενο «greenlash» (το «πράσινο μαστίγωμα») αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς το κόστος της εφαρμογής φιλόδοξων περιβαλλοντικών πολιτικών αντιμετώπισε αντίσταση από τους πολίτες, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τους στόχους τους, αναφέρει το CNBC.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέες παραχωρήσεις για τους αυτοκινητιστές, σε μια κίνηση που είπε ότι θα προστατεύσει τους οδηγούς από «την επιβολή υπερβολικών περιορισμών της κυκλοφορίας των οχημάτων».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ικανότητα των δημοτικών συμβουλίων να επιβάλλουν όρια ταχύτητας, περιορισμούς στον αριθμό των ωρών που απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων από τις λεωφορειακές λωρίδες και ένα νέο εθνικό σύστημα για την απλοποίηση των πληρωμών στάθμευσης.

Η απόφαση έρχεται καθώς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα επιδιώκει να υποστηρίξει τους ψηφοφόρους - πολλοί από τους οποίους ζουν σε αγροτικές περιοχές και αισθάνονται άδικα τιμωρημένοι από τις πολιτικές πράσινων μεταφορών - ενόψει των Γενικών Εκλογών του επόμενου έτους.

«Το Συντηρητικό Κόμμα είναι υπερήφανα υπέρ του αυτοκινήτου», είπε o Χάρπερ καθώς ξεκινούσε η Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. «Υποστηρίζουμε την ελευθερία να ταξιδεύεις όπως θέλεις».

Αυξάνεται η τάση για greenlash στην Ευρώπη

Τα μέτρα υπέρ των αυτοκινήτων στη Βρετανία, έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικοποίησης των πράσινων πολιτικών σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς οι πολίτες αγωνίζονται με μια κρίση κόστους ζωής.

Η Γερμανία ψήφισε τον περασμένο μήνα μια αποδυναμωμένη εκδοχή ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τη θέρμανση, καθυστερώντας τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων αερίου κατά αρκετά χρόνια, καθώς το μέτρο ήρθε αντιμέτωπο με μεγάλες αντιδράσεις.

Στην Ολλανδία, η απογοήτευση από τα σχέδια μείωσης της ρύπανσης από άζωτο οδήγησε σε μια σοκ νίκη στις δημοσκοπήσεις για ένα νέο κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου ζήτησαν την παύση της πράσινης νομοθετικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Λονδίνο, μια πρόσφατη απόφαση του Εργατικού Δημάρχου Σαντίκ Χαν να επεκτείνει τη Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) της πόλης σε όλες τις περιοχές της πόλης, με εισαγωγή διοδίων παντού για την κυκλοφορία των οχημάτων, αντιμετωπίστηκε με έντονες αντιδράσεις από όσους διαμαρτύρονται για τα υψηλότερα τέλη.

Μάλιστα στην βρετανική πρωτεύουσα είναι καθημερινό φαινόμενο ο βανδαλισμός των καμερών που έχουν εγκατασταθεί για να ελέγχουν αν τα οχήματα έχουν πληρώσει το δημοτικό τέλος διέλευσης.

Η πρόσφατα διορισμένη υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Βρετανίας, Κλερ Κουτίνο, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το κοινό δεν πρέπει να αναγκαστεί να γίνει «πράσινο».

«Οι μηδενικοί ρύποι δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί στους ανθρώπους από μια πολιτική ελίτ», είπε, κατηγορώντας το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα -το οποίο προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις- ότι «οπλίζει» το κοινό για να κάνει πιο πράσινες επιλογές.

«Θέλουν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο», είπε. «Τα σχέδιά τους είναι τοξικά και θα κατέρρεαν τη λαϊκή υποστήριξη μηδενικούς ρύπους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider