Γάζα: Ένα βήμα πριν την άβυσσο -Την πολιτική απόφαση για επίθεση αναμένει ο στρατός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Ένα βήμα πριν την άβυσσο -Την πολιτική απόφαση για επίθεση αναμένει ο στρατός
Αιγυπτιακή πρόταση για σύνοδο κορυφής. Διπλωματικός μαραθώνιος του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν. Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25

Με το νέο τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού (IDF) για εκκένωση τον αμάχων από τον βόρειο τομέα της Γάζας να έχει εκπνεύσει,το ερώτημα πλέον που πλανάται είναι το πότε ο IDF θα ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να μετακινεί άνδρες και εξοπλισμό στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα θέσεων της Χαμάς με πυρά πυροβολικού. Σε πολλά σημεία της πόλης είναι εμφανής ο καπνός από κτήρια που καίγονται.

Πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού Μέσου, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί άμεσα, πιθανώς διότι ο ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται λίγες μέρες ακόμα για να ολοκληρώσει την προπαρασκευή της εισβολής- τόσο σε έμψυχο δυναμικό και υλικά, όσο και στο να εξουδετερώσει στόχους στο έδαφος.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι ο στρατός θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, περιγράφεται με αυτό που ανέφερε στο BBC, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες: «Η Γάζα είναι ένα βήμα πριν την άβυσσο».

Νετανιάχου: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αιγυπτιακή πρόταση για σύνοδο κορυφής

Με ανακοίνωση της, η Αίγυπτος έκανε πρόταση να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην κρίση στη Γάζα, καθώς και για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος. Σύμφωνα με το Reuters, το Κάιρο τόνισε ότι απορρίπτει οποιοδήποτε σχέδιο εκτόπισης Παλαιστινίων.

Την ίδια ώρα η Γάζα παραμένει αποκλεισμένη, ενώ δεν επιτρέπεται η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της διάβασης στη Ράφα προς το παλαιστινιακό έδαφος, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Διπλωματικός μαραθώνιος του Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επιστρέψει αύριο Δευτέρα στο Ισραήλ, για τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και αφού στο μεσοδιάστημα έκανε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο, για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος είναι ο έβδομος σταθμός του αφότου ξεκίνησε αυτήν την περιοδεία, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μίλερ είπε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιστρέψει στο Ισραήλ αύριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ισραηλινή ηγεσία.

Ιράν: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί...

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Πηγή: Getty Images

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας για τους άμαχους και τις όποιες υποδομές υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς.

Όπως αναφέρει το ΑΡ, στο Νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, οι αίθουσες της ΜΕΘ είναι γεμάτες με τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Εκατοντάδες άνθρωποι με τραύματα από έκρηξεις έχουν έρθει στο νοσοκομείο τις τελευταίες οκτώ ημέρες και πολλοί κίνδυνος να πεθάνουν, καθώς τα καύσιμα αναμένεται να τελειώσουν μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε ο Δρ Μοχάμεντ Καντίελ, σύμβουλος στο συγκρότημα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Πιο βόρεια, στο νοσοκομείο Kamal Alwan, ο επικεφαλής παιδιατρικής Δρ. Hussam Abu Safiya ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν εκκενώθηκε παρά την ισραηλινή εντολή να μετακινηθούν νότια, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να μετακινηθούν οι ασθενείς χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

«Μας ζήτησαν να εκκενώσουμε το νοσοκομείο, αλλά δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτή την εντολή γιατί η εκκένωση των νοσοκομείων σημαίνει θάνατο για όλα τα παιδιά και τους ασθενείς που φροντίζουμε. Δεν θα εκκενώσουμε το νοσοκομείο ακόμα κι αν αυτό μας κοστίσει τη ζωή», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επτά νεογέννητα στη ΜΕΘ συνδεδεμένα με αναπνευστήρες.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ρουκέτες της Χαμάς πέφτουν στη Σντερότ

Γερμανία: Προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Λίβανο

Ισραήλ: Μπλοκάρει τα GPS στα σύνορα με το Λίβανο

gazzetta
gazzetta reader insider insider