Με ποιους θα «τα βάλει» ο Fillon

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ποιους θα «τα βάλει» ο Fillon

Η νίκη του Francois Fillon στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς στη Γαλλία αποτελεί ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα που καταρρίπτει τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων. O Fillon βγήκε νικητής από το δεύτερο γύρο ύστερα από έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα όπου προσπάθησε να εκτοπίσει τον Nicolas Sarkozy.

Είναι δημοφιλής στο χώρο των επιχειρηματιών και των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκόποι του έδιναν λίγες πιθανότητες να κερδίσει κατάφερε να πάρει πάνω από 68% των ψήφων.

Ο Fillon θα είναι υποψήφιος της Κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία ωστόσο το πρόγραμμά του περιλαμβάνει κάποιες αντιφάσεις και μέτρα τα οποία δύσκολα θα καταφέρει να «περάσει». Μεταξύ αυτών και η κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα μέσω της μη αντικατάστασης όσων βγαίνουν σε σύνταξη αλλά και της κατάργησης θέσεων που αφορούν στους συμβασιούχους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτός ο τομέας είναι ήδη περιορισμένος καθώς μόνο το 2015 υπήρξαν 116.000 αποχωρήσεις και μέσα στην επόμενη πενταετία, αν οι ρυθμοί αυτοί παραμείνουν σταθεροί, οι αποχωρήσεις θα φθάσουν τις 600.000. Όσον αφορά στους συμβασιούχους, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει συμβάσεις βραχείας διάρκειας οι οποίες δεν ξεπερνούν κάποιους μήνες.

Ο Fillon εξακολουθεί να «τα βάζει» με το δημόσιο τομέα καθώς επιδιώκει και την αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 στις 39 διακηρύσσοντας ότι θα εφαρμόσει μια αναβάθμιση της μισθολογικής πολιτικής η οποία ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί ακριβώς και στην αύξηση των ωρών εργασίας.

Το σημείο εκκίνησης του προγράμματος του Fillon είναι να εξοικονομήσει 15 δις. ευρώ καταργώντας 500.000 θέσεις στο δημόσιο και θεωρεί ότι με την επέκταση του ωραρίου εργασίας θα καλύψει το κενό των δημοσίων υπαλλήλων. Παρ’ όλα αυτά, αν πληρωθούν τυπικά οι επιπλέον ώρες, οι δαπάνες ίσως να ήταν ίσες με τα 15 δις ευρώ που θέλει να εξοικονομήσει, κάτι που είναι αρκετά οξύμωρο…

Μία ακόμη μεταρρύθμιση στην οποία θέλει να προχωρήσει ο Fillon είναι η παραχώρηση του δικαιώματος της υιοθεσίας (της λεγόμενης «pleniere», η οποία θεωρείται αμετάκλητη σε σχέση με την απλή υιοθεσία) στα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια. Η πρόθεση αυτή θεωρείται από πολλούς ότι θέτει θέμα ανισότητας μεταξύ των ετερόφυλων ζευγαριών και των ομοφυλόφιλων.

Aπέλαση όσων είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικά κινήματα/ενέργειες

Ο νόμος που προωθεί η κεντροδεξιά του Fillon επιτρέπει ουσιαστικά την απέλαση οποιουδήποτε «ξένου» αποτελεί «σοβαρή ή πολύ σοβαρή απειλή» για τη δημόσια τάξη. Η απόφαση ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή του υπουργού εξωτερικών, ανάλογα με την περίπτωση. H διαδικασία αφορά στην κλήτευση του υπόπτου εν όψει επιτροπής η οποία θα αποφασίζει για την τύχη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fillon τάσσεται κατά του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού» κάτι που αποτυπώνεται και στο βιβλίο του «Vaincre le totalitarisme islamquee» στο οποίο προτείνει μια «νέα στρατηγική» για να «κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να αποφύγει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Σημειώνεται, ότι η Πρόεδρος του (ευρωσκεπτικιστικού) Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, η οποία ανέλαβε την προεδρία του κόμματος από το 2011 βλέπει στη νίκη του Fillon έναν ισχυρό αντίπαλο, ικανό να της «κλέψει» ψηφοφόρους. Αν και έχει εγκαταλείψει τα «βαρύγδουπα» μηνύματα προκειμένου να μην ταυτιστεί με ξενοφοβικές ή ρατσιστικές τάσεις παραμένει πιστή στην επιμονή της για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την πολιτική μείωσης των μεταναστευτικών εισροών. Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό 25%-30% στον πρώτο γύρο, κάτι που την καθιστά αρκετά «αξιόμαχη».

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider