Γάζα: Βρέθηκαν όπλα στο Αλ Σίφα - «Εξαιρετική ανησυχία» εκφράζουν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός για την επιχείρηση του IDF

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Βρέθηκαν όπλα στο Αλ Σίφα - «Εξαιρετική ανησυχία» εκφράζουν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός για την επιχείρηση του IDF
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα. Νωρίτερα, οι ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν από τα μεγάφωνα στα αραβικά: «Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε».

Σύμφωνα με το Times of Israel, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν βρει όπλα της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα.

ΟΗΕ: Τα «νοσοκομεία δεν είναι πεδία μαχών»

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα. «Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους», υπογραμμίζει. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε «αποτροπιασμό», τονίζοντας πως τα «νοσοκομεία δεν είναι πεδία μαχών».

«Εξαιρετική ανησυχία» εξέφρασε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο. Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε ότι «οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι άμαχοι θα πρέπει να προστατεύονται πάντα» και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή «με τις αρμόδιες αρχές».

Τις τελευταίες μέρες οι γεννήτριες του νοσοκομείου είχαν πάψει να λειτουργούν λόγω της έλλειψης καυσίμων --καθόλου καύσιμο δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2.300 άνθρωποι, εκ των οποίων ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι του πολέμου βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα, το οποίο έχει περικυκλωθεί εδώ και μέρες από τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 9 πρόωρα βρέφη πέθαναν αφού βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες τους, ενώ 27 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας πέθαναν επειδή είχε πάψει να λειτουργεί το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ομαδικός τάφος ανοίχτηκε μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και ήδη έχουν ταφεί εκεί "179 πτώματα", σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, τον γιατρό Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι απέστειλε «ιατρικές ομάδες» και στρατιώτες που «μιλούν αραβικά» για την «στοχευμένη επιχείρησή του» σε «μια ειδική ζώνη» του Αλ Σίφα.

Ισραήλ: Ακριβής και στοχευμένη επιχείρηση - Στρατηγικής σημασίας βάση το Αλ Σίφα

«Μια ακριβής και στοχευμένη επιχείρηση διεξάγεται κατά της Χαμάς σε πολύ συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα. Έχουμε στρατιώτες εκπαιδευμένους ειδικά για αυτήν την κατάσταση και συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε ότι βρισκόμαστε ΜΟΝΟ σε πόλεμο με τη Χαμάς. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μετριάζουμε τον κίνδυνο για τους αμάχους» δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις αυτές επειδή η Χαμάς έχει διοικητήριο από κάτω και χρησιμοποιεί υπόγειες σήραγγές για να κρατάει εκεί τους ομήρους, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει ωστόσο ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι παγκόσμιες εκλείσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία και η τύχη του αλ Σίφα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας εξαιτίας των επιδεινούμενων συνθηκών στις εγκαταστάσεις του.

Χιλιάδες ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι έχουν εγκλωβιστεί λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ζητήσει από τους αμάχους να παραδοθούν με το αιτιολογικό ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ααπίδες.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι το Αλ Σίφα εξυπηρετεί ως στρατηγικής σημασίας βάση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διεξήγαγε την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Έκτοτε, το Ισραήλ σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις.

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται εν μέσω των συγκρούσεων

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσά τους το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στον κλοιό των συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση ότι κρύβει εκεί στρατιωτικές της υποδομές.

Το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας βρίσκεται στη συνοικία Ρίμαλ, στο δυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, κατασκευάστηκε το 1946 και έκτοτε έχουν γίνει πολλές επεκτάσεις. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την περασμένη νύκτα «στοχευμένη επιχείρηση» στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη έκανε λόγο για μια ομάδα 400 υγειονομικών που εργάζονται στο νοσοκομείο, όπου 3.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

Ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς δήλωσε την Κυριακή στο AFP ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε εντελώς» το κτίριο του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο αλ Κουντς, σταμάτησε να λειτουργεί την Κυριακή, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, που το διαχειρίζεται. Τα αποθέματα σε καύσιμα, απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, είχαν εξαντληθεί.

Το Ινδονησιακό νοσοκομείο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 με χρηματοδότηση της Ινδονησίας και βρίσκεται στον Τζαμπαλίγια, τον τεράστιο καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Άτεφ αλ Κάχλοτ διαθέτει 110 κλίνες. Στις 28 και 29 Οκτωβρίου, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού να εκκενωθεί, ο χώρος γύρω από το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με το Ocha. Στις 5 Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα υπόγεια του ινδονησιακού νοσοκομείου χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Το παλαιστινιακό κίνημα το διέψευσε. Επίσης ο στρατός παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν μια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς 75 μέτρα από το νοσοκομείο.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο αλ Ραντίσι βρίσκεται κοντά στο αλ Σίφα. Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στο νοσοκομείο και δήλωσε ότι εντόπισε έναν υπόγειο χώρο ο οποίος χρησίμευε ως «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», προσθέτοντας ότι βρήκε εκεί πολλά όπλα. Ο ισραηλινός στρατός έχει εξάλλου υποψίες ότι στο υπόγειο αυτό κρατούνταν κάποιοι από τους ομήρους που έπιασε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το παλαιστινιακό κίνημα κατήγγειλε τις «σκηνοθετημένες» κατηγορίες. Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Άχμεντ Σιάμ, «έναν διοικητή της Χαμάς», ο οποίος «κρατούσε ομήρους περίπου 1.000 κατοίκους της Γάζας στο νοσοκομείο αλ Ραντίσι». Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, επεσήμανε ότι απομάκρυνε τους τελευταίους ασθενείς «προς ένα πιο ασφαλές νοσοκομείο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider