Γάζα: Νέο θρίλερ με τους ομήρους- Αμφίβολη η απελευθέρωση τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Νέο θρίλερ με τους ομήρους- Αμφίβολη η απελευθέρωση τους
Λάβαμε τις λίστες με τους 13 Ισραηλινούς και τους 39 Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν ανακοίνωσε η Αίγυπτος. Την ίδια ώρα Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται. Ελεύθερος ένας Ρώσος υπήκοος ύστερα από παράκληση Πούτιν στη Χαμάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:38

Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται η απελευθέρωση της τρίτης ομάδας ισραηλινών ομήρων, σε μια επανάληψη της χτεσινής ημέρας.

Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα απελευθερωθούν από πλευράς της Χαμάς 13 όμηροι, προέκυψε νέα εμπλοκή. Όπως μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μαχμούντ Μαρντάουι δήλωσε σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ: «Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ισραηλινούς ομήρους εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την αρχή της αρχαιότητας στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων».

Αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε επίσης στο Sky News νωρίτερα ότι δεν ήταν εγγυημένη η απελευθέρωση ομήρων αργότερα μέσα στην ημέρα.

IDF: Η Χαμάς μπλοκάρει τη βοήθεια

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), δημοσίευσε στην αραβική γλώσσα μήνυμα στο Χ, που ισχυρίζεται ότι δείχνει ένα σημείο ελέγχου που είχε στήσει η Χαμάς το οποίο εμποδίζει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Κάτοικοι της Γάζας, η Χαμάς αποδεικνύει ότι βρίσκεστε στον πάτο των προτεραιοτήτων τους», έγραψε ο Ισραηλινός στρατιωτικός.

Αίγυπτος: Η εκεχειρία προχωρά χωρίς εμπόδια

Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος ανάφερε ότι έλαβε λίστες με 13 Ισραηλινούς ομήρους και 39 Παλαιστίνιους που είχαν προγραμματιστεί για απελευθέρωση την Κυριακή, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, δήλωσε ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS). «Η εκεχειρία προχωρά χωρίς εμπόδια», ανέφερε η ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι 120 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων δύο φορτηγών καυσίμων και δύο με αέριο.

Σάλιβαν: Ελπίζουμε να απελευθερωθεί Αμερικανός υπήκοος σήμερα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Παράλληλα, πηγές, που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Χαμάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Jerusalem Post ο Ρώσος υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από παράκληση του προέδρου Πούτιν στη Χαμάς. Μάλιστα η ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι τον απελευθέρωσε «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Νεκρά ανώτερα στελέχη της Χαμάς

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον διοικητή της Βόρειας Ταξιαρχίας, Αχμάντ Αλ Γκαντούρ και τον διοικητή της μεραρχίας πυραύλων ΑϊμάνΣιάμ.

Ο IDF ανέφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι συνολικά πέντε ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς σκοτώθηκαν, με τις στοχευμένα χτυπήματα να πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής.

Ο Αλ Γκαντούρ ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς, βρισκόταν στη θέση του για τουλάχιστον 18 χρόνια και ήταν βασικός παράγοντας στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης. Σύμφωνα με την Jerusalem Post ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον Ισραηλινών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider