Μετ' εμποδίων οι μεταφορές στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετ' εμποδίων οι μεταφορές στην Ελλάδα

Μέτριες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς κατατάσσεται στην 52η θέση από τις 136 χώρες που εξετάζονται σύμφωνα με τα στατιστικά του World Economic Forum που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο υψηλότερη θέση από τη Βουλγαρία, το Περού, τη Νότιο Αφρική, τον Παναμά, την Τουρκία και την Αλβανία (η οποία βρίσκεται στην 60η θέση).

Το άνοιγμα της Ελλάδας σε όρους εμπορίου ανέρχεται σε 39,4% έναντι τουΑΕΠ ενώ το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται στο 0,23%.

Από την άλλη, τις καλύτερες επιδόσεις στο δίκτυο μεταφορών παρουσιάζουν κατά σειρά κατάταξης η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, το Χόνγκ Κόνγκ, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Δανία, η Γαλλία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία θέση βρίσκονται η Δημοκρατία του Τσαντ (βόρεια Αφρική) και η Βενεζουέλα.

Χειρότερες οι επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την επάρκεια και την επίδοση των μεταφορών, ενώ ακολουθείται από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία. Παράλληλα, η Ελλάδα παρουσιάζει καλές επιδόσεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), καθώς έχει ολοκληρωθεί το 76% του κεντρικού οδικού δικτύου και το 80% του συμβατικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το δίκτυο τραίνων υψηλής ταχύτητας παραμένει στο 55% της ολοκλήρωσής του.

Οι ασιατικές αγορές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από τις ευρωπαϊκές

Σύμφωνα με τα στατιστικά του World Economic Forum τα μέλη του Συνδέσμου Κρατών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) είναι πιο εύκολα προσβάσιμα σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπτυξη στα ασιατικά κράτη έρχεται σε μια περίοδο όπου οι άλλοι δύο παίχτες (ΗΠΑ και ΕΕ) αρχίζουν να περιορίζουν την εξωστρέφειά τους, όπως αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, το δίκτυο μεταφορών δεν είναι το παν. Όπως σημειώνει η έκθεση, παρά την ανάπτυξη των ασιατικών χωρών, οι επιδόσεις τους σε άλλους τομείς είναι περιορισμένες καθώς υστερούν σε άλλα βασικά σημεία. Έτσι καλύτερες επιδόσεις σε μια πιο ευρεία προσέγγιση έχουν «οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες που διαθέτουν θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει το εμπόριο και αφορούν κατά κανόνα σε κράτη της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης», όπως επισημαίνει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider