«Ως πολιτικός ενθουσιάζομαι με την τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε δίνοντας το παρόν στην εκδήλωση της Google για τα 15 χρόνια της εταιρείας στην χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον Yossi Matias, Αντιπρόεδρο Engineering & Research της, σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα για την Ελλάδα και τον κόσμο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τους τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή με σαφείς ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο.
Κατά πρώτον ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων με πολύ πιο και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.
Κατά δεύτερον αναφέρθηκε στον τομέα της Υγείας στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος, και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.
Κατά τρίτον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκπαίδευση όπου βέβαια τόνισε και τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας.
Για αυτό υπογράμμισε την ανάγκη παράλληλα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση για εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει στις μέρες μας η εξέλιξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους τους οποίους μάλιστα είπε ότι θα πρέπει να τους διαχειριστούμε με ευθύνη ως πολιτικοί.
Παράλληλα ο πρωθυπουργούς μίλησε για τον για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει τομέας ο οποίος να μην επηρεάζεται.
Εκτός όμως από την διοίκηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη για τις επιχειρήσεις. Ανέφερε πως στην Ελλάδα έχουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα από startups, και με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουμε «παραγωγοί τεχνολογίας και όχι απλά καταναλωτές».
Σε ένα τρίτο επίπεδο ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα πρέπει να προωθήσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως χώρα τον διάλογο για τις ευρύτερες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης καθώς όπως ανέφερε εμείς στην Ελλάδα έχουμε μία επιπλέον ηθική ευθύνη να το πράξουμε λόγω του φιλοσοφικού background του πολιτισμού μας.
«Θα πρέπει να φέρουμε τις μεγάλες εταιρείες στο τραπέζι» για να συζητήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς ενέχονται κίνδυνοι ακόμα και για το πολίτευμα και για την αξιοπιστία της δημοκρατικής λειτουργίας.
Εμείς κοιτάμε πώς θα βαθύνουμε και όχι πώς θα βλάψουμε την δημοκρατία, συμπλήρωσε.
Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων νωρίτερα επιβεβαιώθηκε η επένδυση η οποία ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν για τη δημιουργία data center στην Αθήνα σε ορίζοντα τριετίας.