Κατάρ: Απέτυχε η διαπραγμάτευση Ισραήλ - Χαμάς για νέα παύση των εχθροπραξιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάρ: Απέτυχε η διαπραγμάτευση Ισραήλ - Χαμάς για νέα παύση των εχθροπραξιών
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέταξε την ομάδα της Μοσάντ να επιστρέψει από τη Ντόχα. Καμία απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς συνολική κατάπαυση του πυρός δηλώνει η Χαμάς.

Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα του Κατάρ να επιστρέψει στο Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας της, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν», ανέφερε.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, μετέβησαν σήμερα στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας ακόμη ανθρωπιστικής παύσης στον πόλεμο στη Γάζα.

Χαμάς: Καμία απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς συνολική κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση του δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς συνολική κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο al-Arouri ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. «Το Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν θέλει να ανανεώσει τις επαφές για ανταλλαγή κρατουμένων με βάση νέους όρους», είπε ο αλ Αρούρι. «Το Ισραήλ επιμένει ότι έχουμε ακόμα γυναίκες και παιδιά, παρόλο που ξεκαθαρίσαμε ότι παραδώσαμε όλα τα γυναικόπαιδα που έχουμε στην κατοχή μας και τώρα έχουν απομείνει μόνο άνδρες και στρατιώτες. Οι ενήλικες που έχουμε, από τη δική μας οπτική γωνία, έχουν υπηρετήσει στο στρατό, και κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να είναι σε εφεδρεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε ανταλλαγές πτωμάτων, αλλά χρειάζεται χρόνο «για να ανασύρει τα πτώματα των Ισραηλινών, μερικοί από τους οποίους σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αρνήθηκε να απελευθερώσει 15 γυναίκες και δύο παιδιά που συνεχίζει να κρατά υπό καθεστώς ομηρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider