Η Σιγκαπούρη ανήκει στη λεγόμενη «μπλε ζώνη» μακροζωίας -είναι, δηλαδή, μια περιοχή όπου οι άνθρωποι διάγουν μακρύ και υγιή βίο.
Μάλιστα, η νησιωτική χώρα έχει το υψηλότερο και πιο υγιές προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. «Συνεπώς ο,τιδήποτε έκανε η Σιγκαπούρη για να το πετύχει αυτό, κατάφερε να δημιουργήσει την πιο μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή στον πλανήτη», σύμφωνα με τον Dan Buettner, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «μπλε ζώνη».
Στη «μπλε ζώνη» ανήκουν οι περιοχές που έχουν 10 φορές περισσότερους εκατοντάχρονους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, σε κατά κεφαλήν βάση.
Οι πέντε αρχικές «μπλε ζώνες» είναι: η δική μας Ικαρία, η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Σαρδηνία (Ιταλία) και η Λόμα Λίντα (ΗΠΑ). Η Σιγκαπούρη εντάσσεται στη νεότερη λίστα του Buettner ως «μπλε ζώνη 2.0».
Ενώ οι αρχικές «blue zones» προέκυψαν χάρη στις φυσικές συνθήκες, οι «blue zones 2.0» είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα.
«Οι παλιές μπλε ζώνες εξαφανίζονται επειδή αμερικανοποιούνται», εξηγεί ο Buettner, προσθέτοντας ότι «ο εκμηχανισμός αντικαθιστά τη σωματική δραστηριότητα και η τεχνολογία αποσυνδέει τους ανθρώπους από τις διαπροσωπικές επαφές».
Τα μυστικά της μακροζωίας
Το 2004, ο Buettner σε συνεργασία με το National Geographic και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης προσπάθησε να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι σε κάποιες περιοχές του πλανήτη ζουν περισσότερο. Έτσι, εντόπισαν 9 βασικούς παράγοντες που ευνοούν τη μακροζωία.
Αυτοί είναι: η καθημερινή φυσική κίνηση, η στοχοθεσία, η τήρηση της ρουτίνας για την αποφόρτιση από την καθημερινότητα, η διακοπή του φαγητού πριν τον κορεσμό, η πλουσιότερη σε φυτικές ίνες διατροφή, η συγκράτηση της κατανάλωσης αλκοόλ σε μέτρια επίπεδα, η συμμετοχή στην κοινότητα, η διατήρηση των σχέσεων με τα αγαπημένα πρόσωπα και η παρέα με άτομα που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Επίσης, σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία της Σιγκαπούρης είναι: το πολύ καλό και προσβάσιμο σε όλους υγειονομικό σύστημα, η απαγόρευση και η σκληρή νομοθεσία για τα ναρκωτικά, καθώς και η απαγόρευση της οπλοκατοχής (στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της αλόγιστης χρήσης και της χαλαρής νομοθέσιας γύρω από τα όπλα).
Τα παραπάνω οδήγησαν τον Buettner να χαρακτηρίσει την Σιγκαπούρη ως ένα «κατασκευασμένο hotspot μακροζωίας».