Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία διανέμει τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οποίας απειλείται από γενικευμένο λιμό, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε ο ιδρυτής και ηγέτης της, με τη Χαμάς να αναφέρεται νωρίτερα σε πέντε θύματα, ανάμεσά τους τέσσερις ξένους.
Η World Central Kitchen «έχασε αρκετούς αδελφούς και αδελφές σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ο επικεφαλής και ιδρυτής της ΜΚΟ, ο αμερικανοϊσπανός σεφ Χοσέ Αντρές.
Σκοτώθηκαν καθώς «εργάζονταν στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διανείμουμε τρόφιμα στη Γάζα», ανέφερε παράλληλα η ΜΚΟ επίσης μέσω X, κάνοντας λόγο για «τραγωδία». «Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος. Ουδέποτε», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, που πλέον παίρνει κάποιες αποστάσεις έπειτα από σχεδόν μισό χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε «ανάστατη» για τον βομβαρδισμό.
«Συντετριμμένοι»
«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, σημείωσε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.
«Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» στους παλαιστίνιους αμάχους και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η World Central Kitchen ανέφερε πως σκοτώθηκαν επτά μέλη της ομάδας της, που είχαν υπηκοότητες «Αυστραλίας, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ένα διπλή, ΗΠΑ/Καναδά, και ένα Παλαιστίνης».
Η οργάνωση πρόσθεσε πως οχηματοπομπή της, με δυο οχήματα που διέθεταν θωράκιση κι ένα που δεν είχε, με τον λογότυπό της σε εμφανές σημείο, έφευγε από αποθήκη όπου ήταν εκφορτωθεί πάνω από 100 τόνοι τροφίμων και βρισκόταν σε ζώνη όπου ήταν συμφωνημένο να μη γίνουν επιχειρήσεις («deconflicted zone») όταν επλήγη, παρά τον συντονισμό που είχε προϋπάρξει.
«Αυτή δεν είναι επίθεση μόνο εναντίον της WCK, είναι επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πάνε στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν πολεμικό όπλο», τόνισε η Έριν Γκορ, προσθέτοντας πως η αναστέλλει τη δραστηριότητά της.
Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για πέντε θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Μπάλα έπειτα από «ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα με στόχο όχημα της αμερικανικής οργάνωσης World Central Kitchen στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Οι τέσσερις ξένοι είχαν εθνικότητες «Βρετανίας, Αυστραλίας και Πολωνίας», ενώ αυτή ενός τέταρτου θύματος «δεν ήταν γνωστή» ακόμη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε πως το πέμπτο θύμα ήταν ο παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας των εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας, της Ζόμι Φράνκομ, εξαίροντας το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε η εκλιπούσα. Πρόκειται για «τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη» απόδοση ευθυνών, επέμεινε.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, πέντε πτώματα και τρία ξένα διαβατήρια πλάι τους. Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς εικονίζει τη διακομιδή των πτωμάτων στο νοσοκομείο από τραυματιοφορείς.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε μέσω Telegram πως «εξετάζει στο κορυφαίο επίπεδο το τραγικό συμβάν» για να «κατανοηθούν οι περιστάσεις» της επιδρομής και διαβεβαίωσε πως «εργάζεται σε στενό συντονισμό με τη WCK» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου, στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή προσωρινής αποβάθρας σε ακτή του παλαιστινιακού θυλάκου για να καταστούν δυνατές οι εκφορτώσεις. Το πρώτο πλοίο με βοήθεια που αναχώρησε από την Κύπρο εκφορτώθηκε στα μέσα Μαρτίου, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού.
Σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων» σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απ’ άκρου σ’ άκρο του θυλάκου.
Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιατρικές ομάδες έψαχναν χθες τα συντρίμμια του νοσοκομείου Σίφα, για να εντοπίσουν τραυματίες και να ανασύρουν πτώματα, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων έπειτα από έφοδο που άφησε πίσω της ερείπια, αποκαΐδια και εκατοντάδες πτώματα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «σκότωσαν πάνω από 200 τρομοκράτες και συνέλαβε από 900 υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες» σε αυτό που προπολεμικά ήταν το μεγαλύτερο κέντρο υγείας όλου του θυλάκου, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί χθες βράδυ.
Εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, έκανε λόγο για κάπου 300 νεκρούς μέσα και γύρω από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.
Γιατροί και πολίτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν έμοιαζαν σαν να συνθλίφτηκαν από τις ερπύστριες ισραηλινών αρμάτων μάχης καθώς αποχωρούσαν.
Νόμος για την απαγόρευση του Αλ Τζαζίρα
Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες πως σκοπεύει να «ενεργήσει άμεσα» για να απαγορευτεί η μετάδοση του περιεχομένου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ στη χώρα του, έπειτα από ψηφοφορία στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, που του δίνει τη δυνατότητα.
Το Αλ Τζαζίρα, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ πως βάζει συστηματικά τους δημοσιογράφους του στο στόχαστρο, έκανε λόγο για «φρενήρη εκστρατεία» εναντίον του με «επικίνδυνα και γελοία ψέματα».
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα της Ουάσιγκτον, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να «μην κλείσει το γραφείο» του Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ και να του επιτρέψει να συνεχίσει να καλύπτει τον πόλεμο στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες βράδυ έγινε νέα διαδήλωση εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου -ο οποίος αναμένεται να λάβει εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο, έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση κήλης- και υπέρ της σύναψης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Ισραηλινοί.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω ασφαλούς ψηφιακής σύνδεσης με αμερικανούς ομολόγους τους χθες Δευτέρα και «συμφώνησαν να λάβουν υπόψη» τις αμερικανικές ανησυχίες για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Η κατάσταση στην πόλη στην οποία και γύρω από την οποία έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του θυλάκου εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, επρόκειτο να αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης διά ζώσης στην Ουάσιγκτον, όμως η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα. Η συζήτηση «δια ζώσης» ενδέχεται να γίνει «από την επόμενη» εβδομάδα, κατά την αμερικανική προεδρία.
Ο πόλεμος, που διανύει την 179η ημέρα του, είχε έναυσμα την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο πάνω από 130 - όμως οι 34 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση και εξαπέλυσε αρχικά εκστρατεία εντατικών βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα και από τα τέλη Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει πλέον φθάσει τους τουλάχιστον 32.845 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η συνέχιση του πολέμου επιτείνει τις ανησυχίες για περιφερειακή κλιμάκωση.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν χθες σε βομβαρδισμό αποδιδόμενο στο Ισραήλ σε παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.
Η Τεχεράνη διεμήνυσε πως θα υπάρξει «αποφασιστική» ανταπόδοση. «Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», πλειοδότησε η Χεζμπολά, λιβανικό σιιτικό κίνημα που χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Συρίας, του Ιράν και της Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ