Νέο ρεκόρ ζέστης για μήνα Απρίλιο καταγράφεται στη Μιανμάρ, ενώ οι Φιλιππίνες κλείνουν τα σχολεία και προειδοποιούν για υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία οι αρχές προβαίνουν σε σειρά προειδοποιήσεων όσον αφορά την υγεία για ένα σφοδρό και θανατηφόρο κύμα καύσωνα.
Το ρεκόρ ζέστης για ημέρα του Απριλίου καταγράφηκε χθες, Κυριακή, στη Μιανμάρ, με το θερμόμετρο να δείχνει 48,2 βαθμούς στο Τσάουκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά από την αρχή της τήρησης δεδομένων πριν από 56 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας.
«Κάνει υπερβολική ζέστη εδώ, και όλοι μείναμε στο σπίτι», δήλωσε κάτοικος του Τσάουκ, που βρίσκεται στις άνυδρες κεντρικές πεδιάδες του κεντρικού τμήματος της Μιανμάρ.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν είναι έτσι η κατάσταση», συνέχισε, χωρίς να δηλώσει το όνομά του.
Ο υδράργυρος έφτασε χθες τους 44 βαθμούς Κελσίου στην Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται επίσης στο κεντρικό τμήμα της, και τους 40 βαθμούς Κελσίου στην οικονομική πρωτεύουσά της την Γιανγκόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σε όλη τη Μιανμάρ, τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία ξεπερνούσε κατά 3 με 4 βαθμούς τις μέσες θερμοκρασίες για τον μήνα αυτόν, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας των Φιλιππίνων ματαίωσε χθες τα δια ζώσης μαθήματα στα δημόσια σχολεία για δύο ημέρες.
«Ήδη έχουμε αναφορές για υψηλή πίεση και ζαλάδες και λιποθυμίες για μαθητές και διδάσκοντες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Μπέντζο Μπάσας, πρόεδρος του Συνασπισμού Αξιοπρέπειας Διδασκόντων, έναν σύλλογο εκπαιδευτικών, στον ραδιοσταθμό DWPM.
Ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ σε πολλές τάξεις μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και αυτές να μην διαθέτουν κλιματισμό.
Η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ζέστης -η θερμοκρασία που είναι αισθητή από τον οργανισμό, για την μέτρηση της οποίας λαμβάνονται υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως ο αέρας ή η υγρασία πέραν της ένδειξης του θερμομέτρου-αναμένεται να παραμείνει στο ρεκόρ των 45 βαθμών Κελσίου, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των «επικίνδυνων» θερμοκρασιών, καθώς υπό τις συνθήκες αυτές μπορεί να προκληθεί θερμοπληξία από την παρατεταμένη έκθεση.
Το κύμα καύσωνα προκαλεί επίσης πίεση στην παροχή ρεύματος στο κύριο νησί των Φιλιππίνων, την Λουζόν, στην οποία αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της οικονομικής παραγωγής, με τα αποθέματα να εξαντλούνται μετά το κλείσιμο 13 ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου των Φιλιππίνων.
Στην Ταϊλάνδη παράλληλα ο υδράργυρος προβλέπεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς στην Μπανγκόκ και σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και η μετεωρολογική υπηρεσία συνιστά στον κόσμο να αποφεύγει να βρίσκεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους.
Η θερμοκρασία άγγιξε τους 44,2 βαθμούς Κελσίου στην βόρεια πόλη Λαμπάνγκ στις 22 Απριλίου, και η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε σήμερα ότι αναμένει πως το ακραίο κύμα ζέστης θα συνεχιστεί αυτήν την εβδομάδα.
Τον περασμένο μήνα, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης.
Αφυδάτωση, θερμοπληξία
Στον επιχειρηματικό κόμβο του Βιετνάμ, την πόλη Χο Τσι Μινχ, ο κόσμος αναζητά λίγη δροσιά στα κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, όπως και πρόκλησης αφυδάτωσης και θερμοπληξίας.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ορισμένα τμήματα στο βόρειο και το κεντρικό Βιετνάμ κυμαίνονταν από 40,2 ως 44,0 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε χθες η μετεωρολογική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας μέχρι την Τετάρτη.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης του Βιετνάμ κάλεσε επίσης τους καταναλωτές να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών τους, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.
Στη Μαλαισία, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες προειδοποίηση για ζέστη σε 16 περιοχές, στις οποίες καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Συνολικά 45 περιπτώσεις ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη είχαν καταγραφεί ως τις 13 Απριλίου στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει πότε άρχισε η καταμέτρηση. Επίσης έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι από θερμοπληξία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Στη γειτονική Σιγκαπούρη, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασία στη χώρα μπορεί να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα φέτος απ’ό,τι το 2023, που ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έζησε η χώρα από το 1929 που άρχισε η τήρηση αρχείων.
Η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Σιγκαπούρη ήταν η 13 Μαΐου πέρυσι όταν η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Από τον περασμένο μήνα ορισμένα σχολεία έχουν χαλαρώσει τους κανονισμούς όσον αφορά τις στολές, επιτρέποντας στους μαθητές να φορούν πιο άνετα ρούχα φυσικής αγωγής εν μέσω της επίμονης ζέστης.
Στο μεταξύ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδονησία, οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τις περιπτώσεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 35.000 από 15.000 πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει παρατείνει την περίοδο ξηρασίας και οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επιταχύνει τον κύκλο ζωής των κουνουπιών, διευκρίνισε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας Σίτι Νάντια Ταρμίζι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ