Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Γάζα και είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες εφαρμογής, δήλωσε σήμερα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Reuters, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.
Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων, διευκρίνισε. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό τεστ ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Εχει την υποχρέωση να αναγκάσει τις δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο κατ' εφαρμογήν της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην περιοχή για να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του επανέλαβε «την δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός θα συνεχισθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Σχέδιο με τρεις φάσεις
Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οριστική λήξη των εχθροπραξιών
Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.
Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών — όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.