Οι Κινέζοι βλέπουν με μισό μάτι τον Έλον Μασκ - Αλλά λατρεύουν τη μαμά του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι βλέπουν με μισό μάτι τον Έλον Μασκ - Αλλά λατρεύουν τη μαμά του
Η Μέι Μασκ, η μητέρα του αινιγματικού μεγιστάνα, απολαμβάνει το στάτους μιας celebrity στη χώρα.

Ο Έλον Μασκ έχει πολλά προβλήματα να διαχειριστεί στην Κίνα. Αλλά σίγουρα η 76χρονη μαμά του δεν είναι ένα από αυτά.

Η Μέι Μασκ, η μητέρα του αινιγματικού μεγιστάνα, απολαμβάνει το στάτους μιας celebrity στη χώρα. Η αυτοβιογραφία της, «A Woman Makes A Plan», εκτοξεύτηκε στις κορυφαίες θέσεις με τα μπεστ σέλερ της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Πλήθη συγκεντρώνονται για να την ακούσουν να μιλάει. Ακόμη και η κινεζική κυβέρνηση την επαινεί.

Με τα εντυπωσιακά πλατινέ μαλλιά της, το πρώην μοντέλο χαίρει θαυμασμού για την τολμηρή εμφάνισή της, την ενδιαφέρουσα ιστορία της ζωής της και φυσικά επειδή μεγάλωσε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Οι εταιρείες τώρα ζητούν από την Μέι Μασκ να παρουσιάσει τα προϊόντα τους στην Κίνα, από smartphone μέχρι συσκευές μετάφρασης σε σχήμα στυλό.

Τον περασμένο μήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής από μια φωτογραφία που ανέβασε στην κινεζική έκδοση του Instagram, που την έδειχνε να κρατά μια ζώνη μασάζ. Περισσότερες από 140.000 μονάδες της συσκευής των 200 δολαρίων πωλήθηκαν στο διαδίκτυο, ενώ influencers πόσταραν βίντεο με τη ζώνη. Ένας καυχήθηκε: «Έχω την ίδια με τη μαμά του Έλον Μασκ».

Αυτός ο ενθουσιασμός ωστόσο δεν διοχετεύεται αντίστοιχα στον διάσημο γιο της.

Ο στρατός του Πεκίνου επέκρινε τον Έλον Μασκ που υποστηρίζει τις ΗΠΑ με τους δορυφόρους Starlink της SpaceX, προτρέποντας τις αμερικανικές εταιρείες να «μην βοηθούν έναν κακό, να κάνει κακό». Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla έχουν υποχωρήσει στη χώρα. Χρειάστηκε μάλιστα να ταξιδέψει στο Πεκίνο πρόσφατα για να εξασφαλίσει αυτοπροσώπως την έγκριση των τοπικών αρχών για τα projects αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας.

Η Μέι και ο Έλον Μασκ φαίνεται να είναι κοντά. Αυτός κάνει αναρτήσεις για τα επιτεύγματά της και είναι γνωστό ότι την αποκαλεί ήρωά του. Εν τω μεταξύ, είναι κάτι σαν μυστικό του όπλο, με την επίθεσης γοητείας της στην Κίνα να σώζει συχνά την κατάσταση.

Στη Γιορτή της Μητέρας, δημοσίευσε εκπληκτικές φωτογραφίες από μια πολυκατοικία της Σαγκάης με θέα τον ορίζοντα της πόλης. Η μία έδειχνε ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα από τον Έλον—με την υπογραφή «Love. E".

Την επίσκεψη της ακολούθησε το ταξίδι του Έλον για να συναντήσει κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, για να πιέσει για μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Tesla να αναπτύξει το λογισμικό «Full Self-Driving» ή το λογισμικό FSD της στην Κίνα. Η Tesla απέκτησε έκτοτε άδεια για να δοκιμάσει μερικά από τα οχήματά της το λογισμικό στη Σαγκάη, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό Τύπο.

Πέρυσι, η Μέι περιόδευσε στο giga εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, προετοιμάζοντας το έδαφος πριν από την άφιξή του - και δημιουργώντας «θόρυβο» στο Διαδίκτυο. «Κατά κάποιο τρόπο ενεργεί ως πρεσβευτής της Tesla και εμπορεύεται τα προϊόντα της», δήλωσε ο David Zhang, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης «Έξυπνων» Μηχανικών Οχημάτων στην Κίνα.

Το ‘Perfect Idol’ της Κίνας

Η Μέι Μασκ γεννήθηκε το 1948 στον Καναδά και στην εφηβεία της είχε ξεκινήσει μια καριέρα μοντέλου που την οδήγησε στον τελικό του διαγωνισμού Miss Νότια Αφρική. Μετά τον Έλον, απέκτησε άλλα δύο παιδιά, την Κίμπαλ, η οποία τώρα έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla και της SpaceX, και τον Τόσκα, που ακολουθεί καριέρα σκηνοθέτη. Στην αυτοβιογραφία της, η Μέι περιγράφει τους αγώνες της ως νεαρή μητέρα που αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία και διαζύγιο. Αλλά αργότερα στη ζωή της, κέρδισε δύο μεταπτυχιακά και έγινε διαιτολόγος.

Αυτή η ιστορία επιμονής την έχει κάνει το «τέλειο είδωλο» για τις αστικές, μεσαίας τάξης Κινέζες, οι οποίες ονειρεύονται να είναι πετυχημένες και στο σπίτι και στο γραφείο, ενώ παραμένουν σωματικά ελκυστικές, σύμφωνα με τον Άλτμαν Πενγκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το "star power" της Μέι Μασκ φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα. Όταν πρότεινε τον Φεβρουάριο να επισκεφτούν περισσότεροι άνθρωποι την Κίνα, ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ το έκανε retweet στο X. Ο επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών της κρατικής εφημερίδας China Daily, ο οποίος περιγράφει τις ΗΠΑ στο διαδίκτυο ως ηγέτη του «παγκόσμιου Άξονα του Κακού», φούσκωσε από περηφάνια στο ταξίδι της στη Σαγκάη. «Η μαμά του Έλον είναι πολύ coοol», ψιθύρισε, προσθέτοντας ένα επιπλέον «ο» για έμφαση. Εκείνη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα στο Sports Illustrated, όπου έχει κοσμήσει την ετήσια έκδοση με μαγιό και στο εξώφυλλο τα τελευταία χρόνια, περιέγραψε τον εαυτό της ως εργατική, ειλικρινή και διασκεδαστική. «Μου αρέσει να είμαι γυναίκα», είπε. «Με εκτιμούν τις περισσότερες φορές».

Στην Κίνα, ο αντίκτυπος που έχει στα social media ανταγωνίζεται εκείνον της τραγουδίστριας Rihanna. Όταν η Κινέζα καλλιτέχνης μακιγιάζ Nadira Aisikaer κλήθηκε να μακιγιάρει τη Μέι Μασκ για μια εκδήλωση στο Μιλάνο το περασμένο καλοκαίρι, εντυπωσιάστηκε και δήλωσε «τόσο νευρική που θα γνωρίσει τη μητέρα ενός από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου». «Στους Κινέζους αρέσουν οι γυναίκες των οποίων η εικόνα είναι κομψή και εκλεπτυσμένη», πρόσθεσε. «Οι διασημότητες της Δύσης που είναι πολύ σέξι ή τολμηρές δεν μπορούν να πάνε μακριά στην Κίνα» πρόσθεσε.

Η επαφή που είχε με την Μέι έκανε για λίγο την Aisikaer μια διασημότητα από μόνη της. Ένα βίντεο με τη συνέντευξη που πήρε από την Μασκ εκτινάχθηκε στην κινεζική έκδοση του TikTok, συγκεντρώνοντας 1,4 εκατομμύρια likes.

Καλύτερο από το «Να παντρευτώ»

Η κινεζική επωνυμία τσαντών Oleada συνεργάστηκε με τη Μέι Μασκ σε μια περιορισμένη συλλογή, που έφερε τον τίτλο «Από την αίθουσα συνεδριάσεων στην αίθουσα χορού». Τα κομμάτια περιλαμβάνουν ένα ασημί τσαντάκι «που θυμίζει το χαρακτηριστικό χρώμα μαλλιών της Maye», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η συνιδρυτής της Oleada, Tiffany Zhou, δημοσίευσε μια φωτογραφία του ζευγαριού από το πάρτι, γράφοντας «Πιο χαρούμενη να σταθώ με τη μαμά του κορυφαίου δισεκατομμυριούχου Μέι Μασκ παρά να παντρευτώ».

Η Φλόρα Σούπε, κάτοικος του Πεκίνου, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων θαυμαστών της μαμάς του Elon. Διαβάζει επανειλημμένα την αυτοβιογραφία της Μέι, αντλώντας δύναμη από αυτήν καθώς τον βοήθησε να αντέξει τα lockdown του Covid-19 και μια μετακόμιση στην πρωτεύουσα.

Κάθε φορά που αισθάνεται ανήσυχη, χαμένη ή λυπημένη, σκέφτεται τη Μασκ. «Είναι το μόνο μου είδωλο» δηλώνει η Φλόρα. «Είναι ο φάρος μου».

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Οι μέτοχοι ενέκριναν την αμοιβή του Μασκ ύψους 55,8 δισ. αλλά η διαμάχη συνεχίζεται

Μασκ: Η Tesla δεν θα λανσάρει φέτος ανανεωμένο Model Y

Under Armour: Συμφώνησε να πληρώσει 434 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή μετόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider