Πυρκαγιές: Ενίσχυση δυνάμεων στη Χίο, εκτός ελέγχου στην Κω - Σε εξέλιξη φωτιές σε Ηράκλειο και Ζάκυνθο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Ενίσχυση δυνάμεων στη Χίο, εκτός ελέγχου στην Κω - Σε εξέλιξη φωτιές σε Ηράκλειο και Ζάκυνθο
Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα στη Χίο, ενώ σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στις 11 περίπου το πρωί στη περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας Κω.

(upd: 15:30)

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα Χίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:40 το πρωί και καίει χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξερά χόρτα, πουρνάρια και ελαιόδεντρα.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Μετόχι καλώντας τους να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την παραλία του Μετοχίου.

Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ από αέρος έχουν κινητοποιηθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτικές υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου του Στρατού.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί 20 πυροσβέστες, με οχτώ οχήματα και από αέρος πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Εκτός ελέγχου στην Κω

Εκτός ελέγχου είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Αντιμάχεια της Κω λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το χωριό Καρδάμαινα όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Με μήνυμά του προς τους κατοίκους της Καρδάμαινας (μέσω του 112) το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τους καλεί να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Αντιμάχεια.

Επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα, τρία αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί ΒΔ άνεμοι.

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση και στην περιοχή του Αγίου Ελισσαίου στη Μονεμβασιά Λακωνίας, με τις φλόγες να μην απειλούν σπίτια.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν συνολικά 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και 4 αεροσκάφη, ενώ ταυτόχρονα συνδράμουν και μηχανήματα έργου με υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά και στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, και η δύναμη αυξάνεται, ενώ γίνονται ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη, είναι έτοιμα να συμβάλουν στην επιχείρηση κατάσβεσης και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως ανέφερε ο κ. Λεονταράκης, το έργο της πυρόσβεσης δεν είναι εύκολο, λόγω τόσο του ανάγλυφου της περιοχής, όσο και των ανέμων.

Ενεργό μέτωπο και στην Ζάκυνθο

Ενεργό πύρινο μέτωπο καίει δασική έκταση από το χωριό Αγία Μαρίνα προς το χωριό Κοιλιωμένος, στη Ζάκυνθο.

Τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται στο σημείο και πιο αναλυτικά στην περιοχή μεταξύ των χωριών επιχειρούν 66 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ με τέσσερα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ακόμα σημαντική συνδρομή στην κατάσβεση παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή δύο ερπύστριες της ΠΕ Ζακύνθου, δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό του Κοιλιωμένου.

Επίσης μηχανήματα έργου του Δήμου Ζακύνθου, άνοιξαν δασικούς δρόμους ανάμεσα στα χωριά Κοιλιωμένος και Αγία Μαρίνα.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την Αττική

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR733) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider