Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη
Στις προσπάθειες που γίνονται με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στο ύψος των τιμών φαρμάκων στη χώρα μας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Στις προσπάθειες που γίνονται με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στο ύψος των τιμών φαρμάκων στη χώρα μας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί σε ελλείψεις σκευασμάτων από την αγορά.

«Η Ελλάδα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσαμε προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω. Δηλαδή με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται. Αυτό ισχύει από το 2012, πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα; Είχε ως αποτέλεσμα να πάμε σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη», εξήγησε ο Υπουργός.

Όπως επεσήμανε, μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος.

«Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ. Και αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα πληρώσω ένα φάρμακο 50 ευρώ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επικείμενες αυξήσεις σε μία σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης

Για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ο Υπουργός δήλωσε:

«Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέσα στις ευθύνες μου ήταν και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούρια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα που πήρα για να βάλω τάξη είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Και πρόσθεσε:

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα συζητάμε πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, το 2014. Δέκα χρόνια υποτίθεται τα βάζαμε. Ήρθα πάλι το 2024 και είδα ότι δεν δούλευε κανένα. Δηλαδή λέγαμε στην τρόικα ότι βάλαμε τα πρωτόκολλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν δουλεύανε. Πήγαινε ο γιατρός να γράψει το φάρμακο ή τις εξετάσεις, έβλεπε τη φωτογραφία και έπρεπε να ακολουθεί μόνος του με το χέρι το πρωτόκολλο. Αν έκανε λάθος, έγραφε εκτός πρωτοκόλλου. Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε επί δεύτερης θητείας μου τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Και ψηφίσαμε ειδικό νόμο όπου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΛΑΕ – ΟΠΕΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων των προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες την Τρίτη

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Αναστάτωση και έλεγχος σε αποσκευές ύστερα από πληροφορία για βόμβα

gazzetta
gazzetta reader insider insider