Μίνως Μάτσας: Τα Ρεμπέτικα+ στις 2/09 στο Ηρώδειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίνως Μάτσας: Τα Ρεμπέτικα+ στις 2/09 στο Ηρώδειο
Τα τραγούδια των αγνών και των πληρωμένων ψυχών

Τα τραγούδια των αγνών και των πληρωμένων ψυχών

Fado : Tango : & Blues

Ηρώδειο

2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Προπώληση ξεκίνησε

Ο καταξιωμένος συνθέτης θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο στις 2 Σεπτεμβρίου 2024 μία συναυλία όπου τα ρεμπέτικα συνομιλούν μουσικά με τα fado της Πορτογαλίας, τα tango της Αργεντινής και τα Blues της Αμερικής.

Ο συνθέτης αναφέρει σχετικά:

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει "Το ρεμπέτικο υπήρχε μόνον έναν καιρό που λειτουργούσε παράνομα σε απρόσιτες και απομακρυσμένες κρυψώνες, κάπου στα πέριξ. Ακόμα υπήρχε και όταν άρχιζε να εκφράζει λειτουργικά, πάθη και βιώματα μεταπολεμικά μίας ανώνυμης ζαλισμένης απ' την καταστροφή, προδομένη μάζας, που ένιωθε την ανάγκη της ερωτικής επικοινωνίας και δεν μπορούσε, και την διάθεσή να ξεφύγει από την πραγματικότητα της, και πάλι, δεν μπορούσε..."

Με τον ίδιο τρόπαιο το fado της Πορτογαλίας, το Tango της Αργεντινής και το blues της Αμερικής έχουν ρίζες στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες των λαών τους και αναδείχθηκαν ως μέσο έκφρασης μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Από την αναζήτηση της αγάπης και της απώλειας μέχρι την αντίσταση έναντι της κοινωνικής αδικίας και την έκφραση της πνευματικής αναζήτησης, αυτά τα είδη μουσικής μοιράζονται μια κοινή παράδοση, της αυθεντικότητας και της επανάστασης και εκφράζουν διαχρονικές αξίες που εμπνέουν και συγκινούν τους ακροατές τους σε όλο τον κόσμο.

Η σχέση μου με το ρεμπέτικο είναι τόσο ισχυρή, σχεδόν κυτταρική. Ο γνωστός τραγουδιστής του ρεμπέτικου Τάκης Μπίνης έχει πει: “ Αν δεν υπήρχε ο Μίνως Μάτσας δεν θα υπήρχε ρεμπέτικο τραγούδι”. Φυσικά μιλούσε για τον παππού μου που υπήρξε διευθυντής της εταιρίας Odeon-Pαrlophone, και ήταν αυτός που παρά το συγκρουσιακό κλίμα της εποχής τόλμησε να εκδώσει πρώτος τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, και κατόπιν το έργο όλων των συνθετών της εποχής του ρεμπέτικου. Ταυτόχρονα έγραψε τους στίχους για μερικά από τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια όπως το “Μινόρε της αυγής ”, ο “Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης”, “Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου” κ.α

Προσωπικά σαν συνθέτης αναγνωρίζω τις ρίζες της μουσικής μου σε αυτό το μοναδικό αυθεντικό είδος μουσικής.
Έτσι, διαλέγω κάποια από τα αγαπημένα μου ρεμπέτικα τραγούδια δίνοντάς τους το δικό μου χαρακτήρα, τα αποδομώ και τα ανασυνθέτω προσθέτοντας συχνά μουσικά μέρη που γεννιούνται από αυτά. Με έναν βασικό όρο. Κρατώ αυτό που αισθάνομαι ως ουσία και τα παρουσιάζω στο κοινό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο.
Σε ένα μουσικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο αναδύονται οι μορφές του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Παπαιωάννου και άλλων σε ένα φανταστικό ταξίδι στις όχθες του Μισισιπή , στη Λισαβόνα και τo Buenos Aires παρέα με τον Robert Johnson, την Amalia Rodrigues και τον Carlos Gardel.

Η συναυλία πλαισιώνεται απο 15 Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες. Τραγουδούν ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Δήμητρα Μωραΐτη καθώς και οι Lina Cardoso Rodrigues, Debora Russ και Eric B. Turner.

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

http://www.more.com/music/matsas-minos/

ΜίνωςΜάτσας
Τα Ρεμπέτικα +
FADO : TANGO : & BLUES
Τραγούδια των αγνών
και πληγωμένων ψυχών

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ
Κώστας Τριανταφυλλίδης
Δήμητρα Μωραΐτη
LΙΝΑ_
Debora Russ
Eric B. Turner

Παίζουν:
Τάκης Βασιλείου, Κρουστά
Νικόλας Γαρουφαλάκης, Keyboards
Θάνος Γκιουλετζής, Βιολί
Σοφία Ευκλείδου, Τσέλο
Παρασκευάς Κίτσος, Κοντραμπάσο
Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, Τρομπόνι
Γιώργος Μάτσικας, Μπουζούκι, Νυκτά
Νίκος Μέρμηγκας, Μπουζούκι, Νυκτά
Αρσένης Νάσης, Κρουστά
Αντρέας Σιδεράκης, Drums
Ιόλη Σιφονιού, Κeyboards
Ντίνος Χατζηιορδάνου, Ακορντεόν
Γιώργος Χατζόπουλος, Κιθάρα
Victor Villena, Bandoneon
Pedro Alexandre Rodrigues Ferreira de Oliveira, Πορτογαλική κιθάρα
Davide Serini, Ακουστική κιθάρα

και ο συνθέτης στο πιάνο

Ενορχήστρωση- Διασκευές: Μίνως Μάτσας
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Σχεδιασμός ήχου: Ηλίας Λάκκας
Graphic Designer: Δημήτρης Αρβανίτης
Επιμέλεια αφίσας και προγράμματος: Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
Φωτογραφίες: Νικήτας Σιφονιός , Max Parovsky
Motion Graphic Design: Ελένη Παντελέ

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: [email protected] και [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider