Η Ισπανία προτείνει αυστηρότερους κανόνες για τα fake news

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ισπανία προτείνει αυστηρότερους κανόνες για τα fake news
Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων (fake news), μια κίνηση που επικρίθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας ως μια προσπάθεια λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων (fake news), μια κίνηση που επικρίθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας ως μια προσπάθεια λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική.

«Χωρίς ελεύθερα, ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει δημοκρατία», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή. «Χωρίς αξιόπιστες και ποικίλες πηγές πληροφόρησης, οι πολίτες είναι τυφλοί απέναντι στην αλήθεια».

Η πρόταση έρχεται σε μια εποχή που η συζήτηση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την εποπτεία επιβλαβούς ή παραπλανητικού περιεχομένου έχει ενταθεί με τις ευρωεκλογές και άλλες εκλογές σε Ευρώπη, Ινδία και ΗΠΑ.

Στην Ισπανία, όπως και αλλού, νεότερες μορφές παρουσίασης ειδήσεων, όπως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο, αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή στον πολιτικό διάλογο και μπορούν να προσεγγίσουν ακροατήρια πολύ μεγαλύτερα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι κανόνες θα απευθύνονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα ευθυγραμμίσουν την χώρα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που εγκρίθηκε τον Μάρτιο. Ο νόμος αυτός έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει τα μέσα ενημέρωσης αλλά και να προστατεύει τους δημοσιογράφους από την κρατική κατασκοπεία ή τον εξαναγκασμό να αποκαλύπτουν τις πηγές τους.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αμφισβήτησε τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς έρχεται δύο ημέρες πριν εμφανιστεί στο δικαστήριο η σύζυγος του Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεζ, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης έρευνας για διαφθορά που χαρακτηρίστηκε από τον σύζυγό της ως ψευδείς ειδήσεις που προκάλεσαν τα δεξιά μέσα ενημέρωσης με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο είναι ένας «νόμος λογοκρισίας», ανέφερε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Ο Σάντσεζ «επιδιώκει τώρα να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική, ας υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου», ανέφερε.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει «σφραγίδα έγκρισης» σε κανένα μέσο ενημέρωσης, ενώ πρότεινε να δηλώνουν όλους τους μετόχους που ασκούν επιρροή στη γραμμή των μέσων ενημέρωσης, τα ποσά που λαμβάνουν από δημόσια χρηματοδοτούμενες διαφημίσεις και από τρίτες χώρες, καθώς και διαφανή δεδομένα κοινού.

Ανακοίνωσε επίσης επιχορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ (109 εκατ. δολαρίων) για να βοηθήσει τα παραδοσιακά ΜΜΕ να ψηφιοποιηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Περισσότεροι από 40 τραυματίες σε ατύχημα με λεωφορείο

EURO 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία - Επικράτησε της Αγγλίας στον τελικό

Ισπανία: Προς νέο ρεκόρ τουριστών - Σχεδόν 41 εκατ. το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider