Η Δανία παίρνει τη «σκυτάλη» διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Όρμπαν στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δανία παίρνει τη «σκυτάλη» διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Όρμπαν στη Ρωσία
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αρνείται να στείλνει υπουργούς σε ανεπίσημες κυβερνητικές συνεδριάσεις στην ΕΕ αυτό τον μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας.

Την άρνηση της Δανίας να στείλει υπουργούς σε ανεπίσημες κυβερνητικές συνεδριάσεις που συνδέονται με την ουγγρική προεδρία στην ΕΕ αυτό τον μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας εξέφρασε την Πέμπτη ο Δανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ορμπάν είχε συνομιλίες για πιθανή συμφωνία για ειρήνη στην Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε ξεχωριστές συναντήσεις νωρίτερα αυτό τον μήνα, προκαλώντας την οργή κάποιων Ευρωπαίων ηγετών που δήλωσαν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μιλά εξ ονόματος του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα που καταδίκαζε την επίσκεψη του Ορμπάν στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η συνέλευση της ΕΕ «θεωρεί πως η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία».

Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία επίσης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εκπροσωπηθούν μόνο από δημόσιους υπαλλήλους.

«Η κυβέρνηση θέλει να αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα από τους χειρισμούς της ουγγρικής κυβέρνησης σχετικά με την Ουκρανία τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε γραπτή απάντηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του δανέζικου κοινοβουλίου

Η Δανία θα αποστέλλει, προς το παρόν, μόνο δημόσιους υπαλλήλους για να καλύψουν τις ανεπίσημες υπουργικές συνεδριάσεις στην Ουγγαρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

Ευρωκοινοβούλιο: Δριμεία κριτική στον Όρμπαν για το ταξίδι στη Ρωσία και τη συνάντηση με Πούτιν

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν επικοινώνησε με τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του

gazzetta
gazzetta reader insider insider