Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για την συγκρότηση σταθερής βιώσιμης ευέλικτης και αποτελεσματικής δομής για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων συνέστησε με εισήγησή του ο Προέδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δ. Ντζανάτος.
Η ομάδα εργασίας θα πρέπει εντός τριμήνου από τη σύστασή της και μετά από συγκέντρωση δεδομένων, διαβουλεύσεις και επεξεργασία, να υποβάλει στην ΕΕΕΠ ολοκληρωμένη πρόταση για τη συγκρότηση και λειτουργία αυτής της δομής. Ο σχεδιασμός του έργου, τα πρόσωπα που θα εμπλακούν, οι σχετικές λεπτομέρειες και υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου ανατίθεται στο μέλος της Επιτροπής Κωνσταντίνο Τσάντζαλο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ.
Η ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία του έργου ενώ θα το στηρίζει με ειδικές αποφάσεις της, αν χρειαστεί στα πλαίσια των εξουσιών της, περιλαμβανομένης της εξουσίας για ανακατανομή ή ανάθεση ειδικών αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΕΕΕΠ, για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων «τα παράνομα δίκτυα τυχερών παιγνίων αποτελούν μέγιστη απειλή που διαρκώς αναπτύσσεται. Συνεπάγεται τεράστια ζημιά για τα δημοσιονομικά έσοδα, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων παρόχων, για την ανάπτυξη της μικροεγκληματικότητας -στην οποία εμπλέκονται εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες-, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ο ρόλος του κράτους στην εξασφάλιση ενός πλαισίου νομιμότητας και σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους για τους παίκτες που μπλέκονται και ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως η νεολαία».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ντζανάτος η Επιτροπή έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολλά σε αυτό το πεδίο, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στη μάχη εναντίον του παράνομου διαδικτυακού τζόγου σε στενή συνεργασία με τους νόμιμους παρόχους. «Είναι όμως ένα διεθνές πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Η ΕΕΕΠ συνεργάζεται στενά με τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ,όποτε της ζητηθεί, για υποθέσεις παράνομων δικτύων στα επίγεια η διαδικτυακά παίγνια. Είναι προφανές όμως από τις μετρήσεις και τα εμπειρικά δεδομένα πώς μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα αν θέλουμε να συμβάλουμε αποτελεσματικότερα στον περιορισμό αυτής της μάστιγας. Απαιτείται κατά συνέπεια νέα περισσότερο αποτελεσματική προσέγγιση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η διαμόρφωση μιας σταθερής βιώσιμης ευέλικτης και αποτελεσματικής δομής που θα συνενώσει και θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων των φορέων που έχουν συμφέρον ή καθήκον να περιορίσουν τα παράνομα δίκτυα τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στην δομή πρέπει να εμπλέκονται:
- Η ΕΕΕΠ να είναι κινητήριος μοχλός της
- Οι φορείς των νόμιμων παρόχων που είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την έκταση των παράνομων δικτύων και τον τρόπο που λειτουργούν
- Οι διωκτικές αρχές για επίγειες ή ηλεκτρονικής φύσης δράσεις στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού.
- Φορείς του πιστωτικού συστήματος για δράσεις που σχετίζονται με τη ροή του χρήματος στα παράνομα δίκτυα.
- Η δικαιοσύνη.
- Ειδικοί επιστήμονες στα πεδία της δίωξης του εγκλήματος, της νομικής επιστήμης για ρυθμιστικές παρεμβάσεις, της επικοινωνίας για δράση και επίδραση στη συμπεριφορά των παικτών και άλλων γνωστικών αντικειμένων που θα κριθούν χρήσιμα.
- Κάθε άλλο φορέα που θα κριθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της δομής.
- Ειδική εμπειρία εθνική και διεθνή μπορούμε να αντλήσουμε από την ΕΠΑΘΛΑ των επικεφαλής της αλλά και στελέχη της ΕΕΕΠ που δραστηριοποιούνται σε αυτή.
Η δομή πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη, να παρουσιάζει σταθερότητα και βιωσιμότητα ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο , να έχει επαρκή χρηματοδότηση και ευελιξία στη λειτουργία της.
Σταθερότητα βιωσιμότητα και ευελιξία της δομής
Όπως τονίζει ο κ. Ντζανάτος «έχει τεράστια σημασία ο σχεδιασμός της δομής και η λειτουργία της. Πρέπει να είναι ένα δυναμικό και όχι γραφειοκρατικό σχήμα. Επειδή προβλέπεται να εμπλέκονται πολλοί το κεντρικό όργανο πρέπει να είναι ολιγομελές (πχ 5μελές). Αυτό το όργανο θα πρέπει να έχει κυρίως αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού, σχεδιασμού κεντρικών πολιτικών και μηχανισμό παρακολούθησης της υλοποίησης των στόχων».
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές δράσεις τονίζεται ότι θα πρέπει να αναλαμβάνονται από εξειδικευμένες ομάδες σε επιμέρους αντικείμενα στις οποίες θα συμμετέχει και ένα μέλος του κεντρικού οργάνου. «Το κύριο αντικείμενο της δομής είναι η μέτρηση, η παρακολούθηση, η επεξεργασία, η διατύπωση προτάσεων προς την Επιτροπή και η υλοποίηση αποφάσεων της επιτροπής στο βαθμό που την αφορούν. Οι φορείς που κατεξοχήν έχουν διαρκές και ισχυρό συμφέρον να στηρίζουν την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων είναι αυτοί που εκφράζουν τα συμφέροντα των νόμιμων παρόχων. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της δομής» επισημαίνει στην εισήγησή του ο κ. Ντζανάτος.
Η χρηματοδότηση της λειτουργίας της δομής θα γίνεται κυρίως από την ΕΕΕΠ αλλά είναι δυνατόν να στηρίζεται και από τους νόμιμους παρόχους και άλλες πηγές χρηματοδότησης. «Το πεδίο της επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ο κύριος στόχος των δράσεων θα πρέπει να είναι να μάθει και να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους η πλειοψηφία των παικτών που συμμετέχουν στα παράνομα δίκτυα και τελικώς να πεισθεί για να μετακινηθεί στα νόμιμα» καταλήγει.