Ας καταργήσουμε τα πάντα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ας καταργήσουμε τα πάντα

Τα στελέχη της κυβέρνησης το διαψεύδουν. Οι γνωρίζοντες πάντως σημειώνουν πως το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι. Ο λόγος για την νέα μείωση του αφορολόγητου που ζητούν οι Θεσμοί.

Μάλιστα, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι όταν τα θεμέλια του αφορολογήτου αρχίζουν να τρίζουν αργά ή γρήγορα επέρχεται η… πτώση.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει ότι όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός Οικονομικών νέα μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει. Τελικά και ο υπουργός παρέμεινε και το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 9.500 ευρώ έως και τα 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά.

Υπάρχουν τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας πολλοί που υποστηρίζουν ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να καταργηθεί τελείως. «Μόνο με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μπορούν να ανακάμψουν τα έσοδα», λένε. Τώρα το πώς ακριβώς θα διευρυνθεί η φορολογική βάση από άτομα με ετήσιο εισόδημα 5.000 και 6.000 ευρώ ή ακόμη χειρότερα με 2.000 και 3.000 ευρώ δεν το εξηγούν.

Σκεφτείτε την γελοιότητα της κατάστασης ένας επιδοτούμενος άνεργος από τον ΟΑΕΔ που παίρνει 340 ευρώ τον μήνα να πρέπει να πληρώσει και φόρο για αυτά τα λεφτά. Ή αντίστοιχα ένας part-time εργαζόμενος των 300 ευρώ τον μήνα να πρέπει να πληρώσει και αυτός.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μπορεί να γίνει μόνο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά αυτός είναι ένας δράκος με πάρα πολλά κεφάλια για να τα διαχειριστεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η λύση δεν βρίσκεται προς τα κάτω.

Είναι πραγματικά κοντόφθαλμη και λογιστική η λογική αυτών που ζητούν την κατάργηση του αφορολόγητου. Κάποια στιγμή οι φόροι θα πρέπει να σταματήσουν και να αρχίσουν να βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι εξεύρεσης εσόδων.

Ίσως έτσι η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση να κόψει και κανένα φόρο. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μειώσει ούτε ένα. Μόνο προς τα πάνω πάει.

Σταθερή φορολογία στις επενδύσεις και «μπόνους» σε όσους επενδύουν τα χρήματα τους και δεν τα κρατάνε στα σεντούκια. Περικοπή φόρων προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και η ιδιωτική κατανάλωση (που φέρνει έσοδα) και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς στην Ελλάδα των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% αυτά δεν μπορούν να συμβούν και για αυτό φταίει και η κυβέρνηση αλλά και οι Θεσμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider