Έρχονται αλλαγές στην εποπτεία των «ψυχαγωγικών παιγνίων»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές στην εποπτεία των «ψυχαγωγικών παιγνίων»
Κατάργηση ή απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τα ψυχαγωγικά παίγνια  και στις οποίες εμπλέκεται η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δ. Ντζανάτος. 

Κατάργηση ή απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τα ψυχαγωγικά παίγνια και στις οποίες εμπλέκεται η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δ. Ντζανάτος.

Σε άρθρο του στο τελευταίο newsletter οκταμήνου 2024 ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ τονίζει ότι έχει γίνει δέκτης παραπόνων και προτάσεων από όσους επιβαρύνονται με κάποιες ρυθμίσεις της συγκεκριμένης αγοράς που προκαλούν ταλαιπωρία στις επιχειρήσεις και σημαντική επιβάρυνση για την Επιτροπή.

Οι αλλαγές των τελευταίων δύο δεκαετιών ουσιαστικά άλλαξαν σημαντικά την αγορά και η νομοθεσία απλά φαίνεται να αποτελεί «εμπόδιο» για τις μικρές επιχειρήσεις με φρουτάκια ενώ παράλληλα ο ρόλος της ΕΕΕΠ έχει αλλάξει έχοντας στην εποπτεία της σημαντικό αριθμό παρόχων σε επίγειο κι ηλεκτρονικό τζόγο.

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία έρευνας το ζητήματος, ώστε μετά την επιστημονικού επιπέδου εξέταση όλων των παραμέτρων, διεθνών και εσωτερικών, να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις κατάργησης ή απλοποίησης των διαδικασιών στις οποίες εμπλέκεται η ΕΕΕΠ και αφορούν τα ψυχαγωγικά παίγνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην αρχή του άρθρου του ο κ. Ντζανάτος ότι οι ρυθμίσεις για εποπτεία των «ψυχαγωγικών» παιγνίων από την ΕΕΕΠ, έχουν καταστεί σε κάθε περίπτωση αναχρονιστικές.

«Επιβαρύνουν δυσανάλογα το έργο της ΕΕΕΠ, χωρίς ανάλογη ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον δημιουργούν ισχυρές στρεβλώσεις σε ένα τομέα της αγοράς και αποτελούν «ιδιαιτερότητα» για τη χώρα μας, επιβαρύνοντας με κόστη, ταλαιπωρία και ατελείωτη γραφειοκρατία, πλήθος μικρών επιχειρήσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τυχερά παιχνίδια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα επισημαίνει ότι «όταν διαμορφώνονταν το νομικό πλαίσιο εποπτείας της αγοράς των τυχερών παιγνίων από την ΕΕΕΠ, είχε δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα έκρυθμη κατάσταση, που είχε απασχολήσει έντονα τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αφορούσε τα «φρουτάκια», δηλαδή παιγνιομηχανήματα που είχαν κατακλύσει τη χώρα σε ένα εντελώς αρρύθμιστο περιβάλλον. Η πρόθεση της πολιτείας ήταν να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο, κάτι που στην πράξη επιτεύχθηκε. Μεταξύ των άλλων θεσμοθετήθηκε η εποπτεία και ο έλεγχος από την ΕΕΕΠ και των επιχειρήσεων «ψυχαγωγικών» παιγνίων, για να αποτρέπεται η χρησιμοποίησή τους ως «τυχερών»».

Παράλληλα αναφέρει ότι τα μηχανήματα με ψυχαγωγικά παίγνια, λειτουργούν σε μικρές επιχειρήσεις, κυρίως παιδότοπους ή χώρους ψυχαγωγίας, διάσπαρτους σε όλη τη χώρα. «Στο διάστημα των δύο δεκαετιών που πέρασαν από την έξαρση του φαινομένου με τα «φρουτάκια», η τεχνολογία άλλαξε ριζικά τα δεδομένα. Τα ψυχαγωγικά παιχνίδια για τη νεολαία παίζονται πια σε «Internet Cafes» τα οποία αδειοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση και εποπτεύονται από αυτήν και την αστυνομία. Δεν εποπτεύονται και ορθά δεν εποπτεύονται από την ΕΕΕΠ. Η διενέργεια τυχερών παιγνίων από μη νόμιμους παρόχους είναι παράνομη και όσοι παρανομούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν αποτελούν αντικείμενο εποπτείας της ρυθμισμένης αγοράς, αλλά των διωκτικών μηχανισμών» διευκρινίζει τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στο πλαίσιο αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider