Κυρανάκης: Η υιοθέτηση AI στο Κτηματολόγιο θα επιταχύνει τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρανάκης: Η υιοθέτηση AI στο Κτηματολόγιο θα επιταχύνει τις αγοραπωλησίες ακινήτων
Όπως είπε, κάθε μήνα μειώνονται οι εκκρεμότητες ως προς το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις μεταγραφές ακινήτων, που ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολίτες και επενδυτές.

Τη διαβεβαίωση ότι σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσφέρει στους επενδυτές πολύ μεγάλη ταχύτητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, χάρη και στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο Εθνικό Κτηματολόγιο για την υποστήριξη της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας διαδικτυακά στο «Export Summit X».

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφήρμοσε πρακτικά την ΤΝ στη δημόσια διοίκηση. Πρόσφατα, στο Κτηματολόγιο, τον πρώτο δημόσιο φορέα που υιοθέτησε την ΤΝ για την υποστήριξη της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων, έχουμε δει τεράστια βελτίωση σε επίπεδο χρόνου και κόστους» εξήγησε.

Όπως είπε, κάθε μήνα μειώνονται οι εκκρεμότητες ως προς το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις μεταγραφές ακινήτων, που ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολίτες και επενδυτές: «σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε μηδενίσει και να προσφέρουμε ασφάλεια δικαίου και πολύ μεγάλες ταχύτητες στην αγοραπωλησία ακινήτων σε κάθε επενδυτή».

Συμπλήρωσε δε ότι οι επενδυτές στις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλέον το «akinita. gov.gr», ώστε να πάρουν πιστοποιητικό μεταγραφής και να αξιοποιήσουν την επένδυσή τους, σε μόλις μια εργάσιμη ημέρα. Αντίστοιχες προσπάθειες αξιοποίησης της ΤΝ καταβάλλονται και σε τομείς όπως η υγεία και δικαιοσύνη, ώστε «να δείξουμε στους επενδυτές και τους κοινοτικούς εταίρους ότι η ελλάδα βλέπει μπροστά από τον μέσο όρο της ΕΕ τι είναι εφικτό και ποιες είναι οι προκλήσεις» υπογράμμισε.

Ο κ. Κυρανάκης υπενθύμισε ακόμα πως σήμερα υπεγράφησαν στο υπουργείο πέντε πολύ σημαντικές συμβάσεις, που αφορούν έργα αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων και το 2026 η Ελλάδα θα έχει, για πρώτη φορά στην ιστορία, 13 μικροδορυφόρους ελληνικής κυριότητας, που κατασκευάζονται ήδη και θα παρέχουν γεωεπισκοπικά δεδομένα (για τη γη, την κλιματική αλλαγή, την αγροτική ανάπτυξη, την κατάσταση του εδάφους και των συνόρων), με πολλαπλές εφαρμογές στην πολιτική προστασία και όχι μόνο.

Αναφερόμενος στην κατάταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ο κ.Κυρανάκης σημείωσε ότι έχοντας ξεκινήσει από πάρα πολύ χαμηλά το 2019, η χώρα έφτασε πέρυσι να βρίσκεται πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο στους περισσότερους υποδείκτες. Παραμένει ωστόσο πίσω σε τομείς όπως οι ψηφιακές υποδομές (π.χ., δίκτυα οπτικής ίνας), λόγω και του γεωγραφικού της αναγλύφου (ορεινές και νησωτικές περιοχές), που την ωθεί να αναζητεί κι άλλες εναλλακτικές συνδεσιμότητας, όπως το δορυφορικό Ιντερνετ, μέσω εταιρειών όπως η Starlink ή η δυνατότητα σύνδεσης σε υποδομές μέσω δικτύων 5G και τα υποβρύχια καλώδια, στα οποία η Ελλάδα «μπαίνει» στρατηγικά μέσω συνεργασιών με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ κι άλλες χώρες της ευρύτερης Μεσογείου, «ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει ισχυρό Ιντερνετ».

Στ.Σιμόπουλος: Αναγκαία η πραγματική σύνδεση βιομηχανίας και έρευνας

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα ως προς την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Στράτος Σιμόπουλος. Όπως είπε, μέχρι πριν από λίγα χρόνια η χώρα δεν είχε καν καταγράψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της, ενώ σήμερα υπάρχει το μητρώο των startup μέσω του «Elevate Greece», ενώ δεν ήταν γνωστή η έννοια της spinoff (εταιρείας- τεχνοβλαστού), κάτι που επίσης έχει αλλάξει με τις δεκάδες spinoff σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, «όπως η τραπεζική, εντός της οποίας αναπτύχθηκε εταιρεία, που πωλήθηκε στο εξωτερικό έναντι 85 εκατ. ευρώ», ενώ βορειοελλαδικές εταιρείες, όπως η Olympia Electronics, η Alumil, η Ιsomat, η Doppler και η Μεβγάλ, κάνουν εκτενή χρήση αυτοματισμών και ρομπότ στην παραγωγική τους διαδικασία και τα logistics.

«Γίνεται πια δουλειά κι είναι σημαντικά τα κίνητρα που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία» είπε, υπενθυμίζοντας τη χορήγηση χρυσής βίζας σε όσους επενδύουν συγκεκριμένο ποσό σε ελληνικές startups, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και την κινητροδότηση των λεγόμενων επιχειρηματικών αγγέλων. Χρειάζεται ωστόσο να υπάρξει πραγματική σύνδεση βιομηχανίας και έρευνας κι ανάπτυξη της λεγόμενης ανοιχτής καινοτομίας. Ως κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργούσε, κατά τον κ.Σιμόπουλο, στο «Επιχειρώ Καινοτομώ» να υπάρχουν περισσότερα προγράμματα με υποχρεωτική συμμετοχή ενός βιομηχανικού ή επιχειρηματικού εταίρου. Αντίστοιχα, κίνητρα χρειάζεται να δοθούν για τη χρηματοδότηση ευρεσιτεχνιών, δεδομένου ότι μια πατέντα μπορεί να στοιχίζει ακόμα και 70.000 ευρώ, υψηλό ποσό για μια startup, αλλά και για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς τραπεζικά κριτήρια.

Τ.Βασιλόπουλος, DHL Hellas: Νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη για υπεραυτόματο σύστημα εκτελωνισμών

Τη λειτουργία, πολύ σύντομα, υπεραυτόματου συστήματος εκτελωνισμών και στη Θεσσαλονίκη, που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις χρονικό κέρδος τουλάχιστον μίας ημέρας στην εισαγωγή και εξαγωγή εκτελωνισθέντων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τάσος Βασιλόπουλος, CIO της DHL Express HELLAS SA. Υπενθύμισε ότι η εταιρεία διαθέτει ήδη υπεραυτόματα κέντρα διαλογής στα αεροδρόμια της Αθήνας, ύψους επένδυσης 30 εκατ. ευρώ, αλλά και της Θεσσαλονίκης, άνω των 10 εκατ. ευρώ. «Στην Αθήνα μπορούμε να διαχειριζόμαστε 6-7 ιδιόκτητα αεροσκάφη και στη Θεσσαλονίκη έχουμε δύο πτήσεις καθημερινά» κατέληξε, ενώ αναφερόμενος γενικά στη συνδεσιμότητα, είπε χαρακτηριστικά ότι το 2010 μιλούσαμε για διασυνδεμένους ανθρώπους, από το 2020 και μετά για διασυνδεμένα πράγματα και σε λίγο καιρό για διασυνδεμένη ευφυία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN), Παναγιώτης Κετικίδης, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δείκτη DESI στις υποδομές συνδεσιμότητας και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, με βαθμολογία 86,2%, έναντι μέσου όρου 85,4% της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές αδυναμίες που πρέπει να βελτιωθούν, βάσει του δείκτη: η υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού από τις ΜΜΕ και στην εκπαίδευση, όπου παρά τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, μόνο το 52,4% του πληθυσμού της Ελλάδας διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, έναντι μέσου όρου 55,5% στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νεμπής (ΟΤΕ): Οι καταλύτες για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025

Νέα εταιρεία για τις υποδομές κινητής στήνει ο ΟΤΕ

Έρχονται νέα εργαλεία AI στο Δημόσιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider