Το ένα χαρακτηριστικό που ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί πως τον διαφοροποιεί από τους περισσότερους ανθρώπους και τον βοήθησε να γίνει τόσο πετυχημένος είναι η αχαλίνωτη, ακόρεστη περιέργειά του.
«Βάζω πολλή ενέργεια στο να μαθαίνω πράγματα», λέει μάλιστα ο ίδιος.
Αυτό όμως είναι πολύ λίγο μπροστά στην πραγματικότητα. Από πολύ μικρή ηλικία, ο Γκέιτς περνούσε αρκετές ώρες μελετώντας βαθιά διάφορα θέματα από την επιστήμη των υπολογιστών μέχρι ιστορία και κλιματική αλλαγή, περιγράφει στο νέο του αυτοβιογραφικό βιβλίο «Source Code» που κυκλοφόρησε την Τρίτη.
Για παράδειγμα σε ηλικία μόλις εννέα ετών ο Γκέιτς διάβασε μία ολόκληρη συλλογή εγκυκλοπαιδειών που κατείχε η οικογένειά του σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την ατελείωτη δίψα του για γνώση.
Σήμερα, θα χαρακτήριζε την προσπάθεια αυτή λίγο «ανόητη»: «Διαβάζεις όλο το Β, και το Γ μετά το Δ και όλα τα γράμματα. Ποιος ξέρει πόσα από αυτά συγκράτησα;».
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του επιδίωξε να αποκτήσει «ένα ευρύ σύνολο γνώσεων» και κράτησε το μυαλό του ανοιχτό, κάτι που υπήρξε καθοριστικό στοιχείο της επιτυχίας του. Αντί να επικεντρωθεί μόνο σε μαθήματα μαθηματικών και πληροφορικής κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Χάρβαρντ, επέλεξε επιπλέον μαθήματα που τον ενδιέφεραν όπως η ποινική δικαιοσύνη και η βρετανική ιστορία.
Επιπλέον, τα μαθήματα ψυχολογίας ήταν πολύτιμα για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων που ανέπτυσσε, ενώ τα μαθήματα οικονομικών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα όταν βρέθηκε να διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο.
«Χρησιμοποίησα σχεδόν όλες τις γνώσεις που απέκτησα και χάρηκα που είχα την περιέργεια να παρακολουθήσω όλα αυτά τα διαφορετικά μαθήματα. Έτσι, πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μαθαίνουν ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων», λέει ο Γκέιτς.
Ακόμη και όταν παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft το 2000, ο Γκέιτς αναζήτησε νέους τρόπους να απασχολήσει το χρόνο του και να εξασκήσει το μυαλό του. Όπως έχει αναφέρει, το γεγονός ότι μελέτησε θέματα σχετικά με τις παγκόσμιες κρίσεις υγείας, την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα εκτός του λογισμικού, τον βοήθησε να εμπνευστεί τα φιλανθρωπικά εγχειρήματα που πλέον αφιερώνει αρκετή από την ενέργεια και την προσοχή του.
Η περιέργεια χρειάζεται «καλλιέργεια»
Ο μεγάλος επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Microsoft, δηλώνει ευτυχής που μεγάλωσε πριν την εποχή των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο έχει επανειλημμένα εκφράσει τη ζήλεια του για όλες τις πληροφορίες που τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους στη σύγχρονη εποχή.
«Είναι πιο εύκολο να μάθεις πράγματα σήμερα. Τα πράγματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι τόσο απίστευτα. Παλιά έπρεπε να πηγαίνω και να ψάχνω στη βιβλιοθήκη και να βρίσκω διάφορα βιβλία», αναφέρει.
Την έντονη περιέργειά του υποστήριζαν και οι γονείς του, που τον έβλεπαν να εξαφανίζεται για ώρες στο δωμάτιό του διαβάζοντας και πολλές φορές να εμφανίζεται μόνο για να «ταλαιπωρήσει» φίλους και συναδέλφους τους που επισκέπτονταν το σπίτι με ερωτήσεις, περιγράφει στο βιβλίο του.
Στο σπίτι της οικογένειάς του έρχονταν συχνά για δείπνο καλεσμένοι που περιλάμβαναν από τοπικούς πολιτικούς μέχρι δικηγόρους, συναδέλφους του πατέρα του Γκέιτς και η μητέρα του τον ενθάρρυνε να συμμετέχει και να εξασκείται στις συζητήσεις τους. Ακόμη, ο πατέρας του τον άφηνε να μελετά τις αγωγές και τις νομικές καταθέσεις στις οποίες δούλευε και με αυτό τον τρόπο έμαθε για τις εσωτερικές λειτουργίες του νόμου.
«Η περιέργεια δεν ικανοποιείται από μόνη της. Απαιτεί καλλιέργεια, πόρους, καθοδήγηση, υποστήριξη», γράφει.
Τέλος, δίνει τα εύσημα στους γονείς του που έπαιρναν σοβαρά υπόψη τους τις ερωτήσεις του, τον επαινούσαν όσο γίνονταν όλο και πιο στοχευμένες και ενθάρρυναν τον διάλογο. «Είναι ένας αρκετά εκπληκτικός τρόπος το πώς πήραν την όποια φυσική μου προτίμηση και την προώθησαν πραγματικά».
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images