Στα άκρα η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τον ΣΦΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άκρα η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τον ΣΦΕΕ
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι «αν η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τότε δεν θα υπάρχουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά».

Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με το υπουργείο Υγείας, με αφορμή νέα κριτήρια ένταξης καινοτόμων προϊόντων στη θετική λίστα (αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία), που προωθεί το υπουργείο.

Ο ΣΦΕΕ επανήλθε σήμερα απευθύνοντας «ύστατη έκκληση αγωνίας και αυστηρή προειδοποίηση για τις ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος των Ελλήνων ασθενών, που επιφέρουν τα επικείμενα μέτρα», υποστηρίζοντας ότι δεν «εξοικονομούν πόρους, εξοντώνουν τις ελπίδες των ασθενών και εξορίζουν την καινοτομία».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι «αν η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τότε δεν θα υπάρχουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε δηλώσεις της έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια εισόδου των καινοτόμων φαρμάκων, που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς και συστηματική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα όπως ανέφερε ο ΣΦΕΕ, βασική προϋπόθεση, εισόδου στην ελληνική αγορά νέων φαρμάκων είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους με βάση το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες -Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία- κάτι που σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, σημαίνει καθυστέρηση εισόδου 2-4 χρόνια των φαρμάκων στη χώρας μας ή και ενδεχόμενο να μην έρθουν καθόλου. Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, φάρμακο για τη μεσογειακή αναιμία, η Σουηδία δεν θα το αξιολογήσει, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης των νέων φαρμάκων εξαρτώνται από τις υγειονομικές ανάγκες της κάθε χώρας και επιπλέον υπάρχουν σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζει η κάθε χώρα το μηχανισμό HTA-Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας- ενώ υπάρχουν και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που δεν ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, «αν ίσχυαν ήδη οι ρυθμίσεις στην πρόσφατη θετική λίστα με τις 21 δραστικές ουσίες, 7 από αυτές για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες, δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας».
Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΣΦΕΕ αντιδρούν στην «επιπλέον υποχρεωτική προκαταβολική έκπτωση 25%» με την οποία, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, «τιμωρούνται» τα νέα φάρμακα και η οποία «οδηγεί τη συνολική επιβάρυνση τους άνω του 60% (rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + 17% κατά μέσο όρο clawback), καθιστώντας ασύμφορη την εισαγωγή τους και καταστρέφει τη φαρμακευτική αγορά».

Αυτό που ζητάμε, είπε ο κ. Αποστολίδης, είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όχι «οι φοροεισπρακτικές, αντιεπενδυτικές, παράλογες και επικίνδυνες για τον Έλληνα ασθενή και τη δημόσια υγεία ρυθμίσεις. Με ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία, ανακατανέμοντας τις δαπάνες ορθολογικά και όχι βάζοντας φραγμούς στα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών και την πρόσβασή τους στα αγαθά της επιστημονικής προόδου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider