Ελληνική μελέτη: Πολύ μικρότεροι οι κίνδυνοι για τους καπνιστές από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνική μελέτη: Πολύ μικρότεροι οι κίνδυνοι για τους καπνιστές από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Τη στιγμή που οι εθνικές στρατηγικές με στόχο την παγκόσμια διακοπή του καπνίσματος έχουν αποτύχει, οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες, αλλά και εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα στο χώρο, δημιουργούν προϊόντα με στόχο τη μείωση της βλάβης από τον καπνό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, είτε τα θερμαινόμενα που χρησιμοποιούν καπνό, είτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών ως προς τις επιπτώσεις στους στην υγεία σε σχέση με το τσιγάρο.

Βέβαια, το να ισχυριστεί κάποιος ότι ένα προϊόν είναι συγκριτικά καλύτερο από άλλο δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν. Πρόσφατα, ομάδα Ελλήνων ειδικών και με τη χρηματοδότηση της Mayo Clinic των ΗΠΑ, ολοκλήρωσαν την πρώτη ανεξάρτητη μελέτη (χωρίς χρηματοδότηση από εταιρίες) που αποδεικνύει ότι τα χημικά που απελευθερώνονται με κάθε τζούρα ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν τουλάχιστον 90% χαμηλότερη συγκέντρωση από αυτά του συμβατικού τσιγάρου.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φαρσαλινό από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και συνεργάτη ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και αναμένεται να δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction. Πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Skylab Med στο Μαρούσι και παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο παγκόσμιο συνέδριο 5ο Ε-Cigarette Summit που έγινε στο Λονδίνο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο κ. Φαρσαλινός, οι μετρήσεις έδειξαν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με αυτά που είχε ανακοινώσει και η Philip Morris International, η εταιρεία που πρώτη μπήκε στον χώρο των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Από τις συγκριτικές εργαστηριακές χημικές μετρήσεις στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου της ίδιας εταιρείας με το θερμαινόμενο (IQOS), φάνηκε ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών (τοξικών αλδεϋδών φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη) στο IQOS ήταν τουλάχιστον 90% μειωμένες στο θερμαινόμενο, σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

Όπως εξηγεί ο κ. Φαρσαλινός «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όσο και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού φαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια των προϊόντων ελάττωσης της βλάβης στον οργανισμό». Μάλιστα, σχολιάζοντας από το πάνελ των ομιλητών τη μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που βρήκε ότι τα δύο είδη έχουν την ίδια επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξήγησε ότι οι ερευνητές ξέχασαν να διευκρινίσουν ότι μιλούσαν για την βραχυπρόθεσμη επίδραση (δηλαδή την ώρα του καπνίσματος) και όχι για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις, δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μελέτησαν την μακροχρόνια χρήση, αλλά τον άμεσο αντίκτυπο. «Ακριβώς την ίδια επίδραση στα αγγεία έχει και ο καφές», τόνισε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας ο ίδιος τι θα συμβούλευε έναν ατμιστή είπε: «Αν ο ατμιστής ήταν καπνιστής, καλό θα ήταν να κόψει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά με βασική προτεραιότητα να μην ξαναρχίσει το κάπνισμα. Στην περίπτωση που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του, θα του έλεγα ότι υπάρχει μόνο ένας μικρός υπολειπόμενος κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου. Ο κίνδυνος είναι 95% μικρότερος. Ο κίνδυνος καρκινογένεσης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 0,4%, δηλαδή 99,6% χαμηλότερος από το συμβατικό τσιγάρο . Τίποτα πάντως δεν είναι τελείως ασφαλές για την υγεία», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider