Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να προωθήσει εκ νέου την ίδρυση φαρμακείων και από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς. Με κλιμάκωση των αντιδράσεων απειλούν οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα.
Η τροπολογία αφορά δέσμευση προς την τρόικα, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει τις διαβεβαιώσεις πως θα απελευθερωθούν όλα τα επαγγέλματα, μεταξύ αυτών και αυτό του φαρμακοποιού. Ένα επάγγελμα βέβαια μάλλον «ορθάνοικτο» αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 11.000 φαρμακεία.
Και μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακύρωσε την υπουργική απόφαση με την οποία δινόταν το πράσινο φως για ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, αλλά με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, δίνεται ακριβώς η ίδια δυνατότητα.
Θα μπορεί δηλαδή να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει το ίδιο. Θα προβλέπει να ιδρύονται φαρμακεία από ιδιώτες με ποσοστό συμμετοχής 80% αλλά με την υποχρέωση να συμμετέχει και υπεύθυνος φαρμακοποιός με ποσοστό 20%.
Οι φαρμακοποιοί πάντως εκτιμούν ότι το ΣτΕ αφού είχε ακυρώσει την αρχική υπουργική απόφαση είναι πιθανό να πράξει το ίδιο ξανά, καθώς το υπουργείο Υγείας θα αποστείλει εκ νέου το Προεδρικό Διάταγμα προς έγκριση στο ΣτΕ.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης φέρεται αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα απορρίψει και πάλι το αίτημα της κυβέρνησης.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει επίσης «η απόφαση του ΣτΕ έβαλε φραγμός στις ορέξεις των παντός είδους ιδιωτικών συμφερόντων αγνώστου ταυτότητας. Παρά τις επιταγές των μνημονίων, το ΣτΕ όρθωσε το ανάστημα του και προέταξε το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ενωσιακό Κεκτημένο».
Οι ίδιοι προτάσσουν ότι «ας αντιληφθεί ο κάθε ιδιώτης – μη φαρμακοποιός που θα θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του» και απειλούν με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.