Ξεκινάει από τον Μάρτιο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε 100 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών με αφορμή την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e- drive Academy» (e-drive.yme gov.gr), η εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία (ώρα ευέλικτης ζώνης), -ξεκινά φέτος σε 100 σχολεία με στόχο τη νέα σχολική χρονιά να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία- αποδεικνύει ότι το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Χρειάζεται κυκλοφοριακή παιδεία και κυκλοφοριακή συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέσα από την παιδεία και τη συμπεριφορά μας όχι απλά να μειωθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα αλλά να εξαλειφθούν.
Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, με βάση τις τελευταίες στατιστικές, καταγράφεται μείωση τον τελευταίο χρόνο σε θανάτους, ωστόσο βασικός στόχος είναι να μην χάνεται καμία ζωή στην άσφαλτο. Μάλιστα, επισήμανε τη μείωση σε μηδενικό επίπεδο των τροχαίων δυστυχημάτων στις μεγάλες εξόδους από τα αστικά κέντρα στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, την οποία και απέδωσε στην παράδοση σε χρήση των νέων ασφαλών δικτύων οδικών υποδομών με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο στις μεγάλες εξόδους που έχουμε από τα αστικά κέντρα, δεν έχουμε ούτε ένα νεκρό στις εθνικές οδούς» τόνισε και σημειώνοντας πως η προσπάθεια σε σχέση με τις υποδομές συνεχίζεται αναφέρθηκε στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και στη συνέχεια μέχρι την Καλαμάτα, στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης –«ένας αυτοκινητόδρομος με πολλά θανατηφόρα ατυχήματα»-, στην παράκαμψη της Χαλκίδας και στην ολοκλήρωση του Ε65.
Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης γνωστοποίησε πως την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προωθεί την οδική ασφάλεια, θα υπάρχει νέα φιλοσοφία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας - οι παραβάσεις του ΚΟΚ δεν θα αποτελούν πια μέσο είσπραξης προστίμων, αλλά πρόληψης, καλλιέργειας οδικής παιδείας και ευσυνειδησίας. «Πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική, στο να προτάξουμε την οδική ασφάλεια, την παιδεία, τον πολιτισμό μας στο δημόσιο χώρο» είπε χαρακτηριστικά. Πολύ σύντομα, συνέχισε, θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο νόμου -βρίσκεται σε επεξεργασία-, που θα αφορά στη μεταρρύθμιση τόσο της εκπαίδευσης, όσο και του συστήματος εξετάσεων για την απόκτηση αδειών οδήγησης.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα E- Drive Academy, ανέφερε ότι απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κατηγορία πολιτών από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές οδήγησης, μέχρι και τους επαγγελματίες οδηγούς. «Για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις των φορέων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δήμων, των σωματείων σε όλη τη χώρα, παρέχουμε τα εργαλεία στο πλαίσιο μιας καθολικής συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας, εκ μέρους της Πολιτείας, εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στα θέματα οδικής ασφάλειας. Γι΄ αυτό και για πρώτη φορά φέτος σε αγαστή και πρωτόγνωρη συνεργασία του υπουργείου με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενσωματώνεται στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων το μάθημα της Oδικής Aσφάλειας».
Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από ηλεκτρονικά διαδραστικά μαθήματα, ηλεκτρονικά βιβλία και φυλλάδια και διαδραστικά παιχνίδια, και τα παιδιά θα μαθαίνουν από μικρή ηλικία στο σχολείο για τη σημασία της οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς με την καθοδήγηση καταρτισμένων δασκάλων.
Την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησαν μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Χολαργού.