Δράση για την προστασία του γύρου, αναλαμβάνει η ελληνική βιομηχανία μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στην ΕΕ για την χρήση φωσφορικών αλάτων και το ενδεχόμενο απαγόρευσης του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27/2/18 με όλους τους κτηνοτροφικούς (πρωτογενής τομέας) και μεταποιητικούς φορείς της χώρας, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών – υπουργείων, με θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης, κοινά αποδεκτής στρατηγικής, για την προστασία, προβολή και προώθηση του ελληνικού γύρου.
Βασική επιδίωξη είναι αφενός η ενημέρωση για τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα καταχώρισης ονομάτων ως γεωγραφικών ενδείξεων και/ή παραδοσιακών προϊόντων και αφετέρου η ομόφωνη ή έστω ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, στην διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες:
την διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικός Γύρος» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, την διερεύνηση της αναγκαιότητας παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, την ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
την καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος, την δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι το ντονέρ κεμπάμπ μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεώρησαν πως ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Την είδηση αυτή την ανέδειξε η δημοφιλής γερμανική εφημερίδα Bild ασκώντας κριτική στην ΕΕ και σημειώνοντας ότι ενοχοποιείται το ντονέρ κεμπάμπ, ένα προιόν με μεγάλη σημασία για τη Γερμανία καθώς το 80% του ντονέρ κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται εκεί.
Η είδηση προκάλεσε αίσθηση και στην Ελλάδα όπου πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για το αν η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και τον… ελληνικότερο γύρο. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, ανακοίνωσαν και επίσημα ότι δεν χρησιμοποιείται φωσφορικό άλας στον γύρο οπότε δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
Η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε ένσταση έναντι μιας πρότασης της Κομισιόν που επιτρέπει την χρήση φωσφορικού άλατος στο παγωμένο ντονέρ επικαλούμενη μια έρευνα η οποία συνδέει το φωσφορικό άλας με καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με το AP υπάρχουν πολλές έρευνες που αμφισβητούν αυτήν την σύνδεση.
Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στο παγωμένο ντονέρ ως μέσο διατήρησης των υγρών και της γεύσης του κρέατος. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί η ουσία να επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν ψύχεται και ξαναζεσταίνεται.