Πώς δρούσε η «μαφία» των αντικαρκινικών φαρμάκων

Κώστας Παπαδόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς δρούσε η «μαφία» των αντικαρκινικών φαρμάκων

Ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τη δράση της «μαφίας» των αντικαρκινικών φαρμάκων, ενώ ο συνολικός τζίρος της σπείρας -την πενταετία από τον Απρίλιο 2013 έως τον Μάιο του 2018- φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ.

Η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε, μετά από επιχείρηση τα ξημερώματα της Πέμπτης, συνολικά 21 άτομα ηλικίας από 22 έως 70 ετών, ανάμεσα τους και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Τα προσωνύμια των τριών είναι «Αιγύπτιος», «Έλληνας» και «μηχανόβιος». Το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Το μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής που δρούσε το κύκλωμα είναι το «Λαϊκό», όπου δύο νοσηλεύτριες έκλεβαν αντικαρκινικά φάρμακα μεγάλης αξίας και τα παρέδιδαν σε άλλα μέλη της «μαφίας», που αναλάμβαναν την αποθήκευση τους σε ένα ιχθυοπωλείο και ένα ανθοπωλείο. Στις συνομιλίες τους, τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτά χρησιμοποιούσαν διάφορες κωδικές ονομασίες για τα φάρμακα όπως «ΑΒΑ» και «Ωμέγα». Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:

Πρώτος πυρήνας:

Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης. Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας:

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο. Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας:

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας:

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:

  • εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
  • σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε, ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθεί ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης.

Βρέθηκαν κρυμμένα φάρμακα αξίας 307 χιλ. ευρώ

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
  • το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
  • 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
  • συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
  • κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και
  • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα - φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης έντεκα ετών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και οι επιμέρους διασυνδέσεις τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider