Ενθουσιασμός που επέστρεψε στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ολοκληρώνοντας την συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονική με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.
Συγκεκριμένα ο κ. Πομπέο έγραψε στο Twitter «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Ελλάδα, έναν εξαιρετικά σημαντικό συνεργάτη των ΗΠΑ, με την οποία μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς των διμερών σχέσεων μας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και προσδοκώ να είναι μία παραγωγική επίσκεψη».
Thrilled to be back in Greece, a vital U.S. partner with whom we share a common strategic vision. The strength of our bilateral relationship is at an all-time high, and I’m looking forward to a productive visit. pic.twitter.com/8UZIAj6jtk
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 28, 2020
Με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter «Καλωσόρισα τον Μάικ Πομπέο στην ιστορική πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, που επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και την ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».
Υποδέχτηκα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, @SecPompeo, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση 🇬🇷🇺🇸. pic.twitter.com/DYoer0rlJQ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 28, 2020
Μετά το ραντεβού με τον Νίκο Δένδια, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, όπου θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο θα συνδυαστεί και με την παρουσία του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα τεχνολογίας, Μάικλ Κράτσιος, που έχει δουλέψει τον τελευταίο χρόνο μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Δήμα, τη “Συμφωνία Έρευνας και Τεχνολογίας” των δυο πλευρών. Οι σχετικές υπογραφές θα γίνουν από τους Υπουργούς, Πομπέο και Γεωργιάδη. Ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί αργότερα το Εβραϊκό Μουσείο. Υπενθυμίζεται πως στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, ο Πομπέο αναμενόταν να επισκεφθεί τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που τελικά ακυρώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να επισκεφτεί τελικά το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer ούτε το αμερικανικό κολλέγιο Ανατόλια.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα είναι έντονο, αφού θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στα πεδία της έρευνας, της τεχνολογίας και των μεταφορών. Το αμερικανικό ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτείται και από την ίδρυση του digital hub της Pfizer στην πόλη που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. Πρόκειται για το πρώτο - και μοναδικό στην Ευρώπη - από τα έξι Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων της εταιρείας το οποίο θα παράγει τεχνογνωσία και θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Ενώ εδώ και καιρό, στελέχη της Αμερικανικής πρεσβείας έχουν μιλήσει για την ευκαιρία ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί ως ένας βαλκανικός κόμβος καινοτομίας κι ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.