Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει το Brexit χωρίς την έγκριση της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει το Brexit χωρίς την έγκριση της ΕΕ
H νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει το άρθρο 50 χωρίς να απαιτείται επίσημη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει μονομερώς τη διαδικασία του άρθρου 50, όπως ανέφερε ένας ανώτερος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ), δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση στους αγωνιστές κατά του Brexit.

Ο Campos Sánchez-Bordona δήλωσε ότι πιστεύει ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει το άρθρο 50 χωρίς να απαιτείται επίσημη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Στην επίσημη τοποθέτηση του, ο Sánchez-Bordona δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι Βρετανοί βουλευτές να γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν τη διαδικασία Brexit, απορρίπτοντας την θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το ζήτημα ήταν υποθετικό.

Η κυβέρνηση της Μέι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμειναν ότι η διαδικασία Brexit θα μπορούσε να σταματήσει μόνο με ομόφωνη συμφωνία, παρόλο που οι συνθήκες της ΕΕ δεν ανέφεραν το πώς θα μπορούσε να αποσυρθεί μια αίτηση του άρθρου 50.

Η άποψη του Sánchez-Bordona είναι μια σημαντική ώθηση για μια ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών, υπό την ηγεσία του Άντι Γουάιτμαν, οι οποίοι ξεκίνησαν νομική δράση το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ο Άλιν Σμιθ, Σκωτσέζος βουλευτής που συμμετείχε στη νομική ενέργεια, δήλωσε ότι η γνώμη επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη άποψη ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να «σταματήσει το ρολόι» του Brexit.

«Ένα λαμπρό φως έχει ενεργοποιηθεί πάνω από μια πινακίδα «εξόδου» και η λάθος επιλογή που προσφέρεται στους βουλευτές – η καταστροφική συμφωνία της κ Μέι ή το χάος- παρουσιάζεται για αυτό που είναι, κατάχρηση του κοινοβουλίου», είπε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αγωνιστεί έντονα για να αποτρέψει την υπόθεση από το να φτάσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ασκώντας έφεση τη τελευταία στιγμή στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγες ημέρες πριν από την ακρόαση στο Λουξεμβούργο. Η έφεση απορρίφθηκε.

Μετά από σειρά ακροάσεων στο δικαστήριο της συνόδου στο Εδιμβούργο, το δικαστήριο πραγματοποίησε ακρόαση έκτακτης ανάγκης στο Λουξεμβούργο στα τέλη του προηγούμενου μήνα, λαμβάνοντας το σπάνιο βήμα της σύγκλησης και των 28 δικαστών.

Παρόλο που η γνώμη του Sánchez-Bordona δεν δεσμεύει τους δικαστές, είναι ασυνήθιστο το ΔΕΕ να καταλήξει σε απόφαση που αντιφάσκει με τη γνώμη ενός γενικού εισαγγελέα.

Εάν το δικαστήριο εγκρίνει την άποψή του, οι αγωνιστές κατά του Brexit θα εκμεταλλευτούν την απόφαση ως απόδειξη ότι το Brexit μπορεί να αντιστραφεί από βουλευτές πιο ομαλά από ό, τι υποστήριζε η βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα ακόμα εμπόδιο: το ΔΕΕ θα επιστρέψει την υπόθεση στα σκωτσέζικα δικαστήρια, τα οποία θα πρέπει να εκδώσουν οριστική απόφαση για το ζήτημα εντός εβδομάδων.

Στη γνωμοδότηση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πρωί της Τρίτης, ο Sánchez-Bordona απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το ζήτημα αν το άρθρο 50 θα μπορούσε να ανακληθεί μονομερώς ήταν υποθετικό.

Ο Λόρδος Κιν, σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου της Σκωτίας, είπε στο ΔΕΕ ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το Brexit υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθιστώντας το ζήτημα απαράδεκτο.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ο Sánchez-Bordona διαφώνησε. «Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, η διαμάχη είναι πραγματική, το ζήτημα δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό, ούτε πρόωρο, ούτε περιττό, αλλά έχει προφανή πρακτική σημασία και είναι απαραίτητο για την επίλυση της διαφοράς», ανέφερε το δικαστήριο.

Προσέθεσε ότι η θέση του είναι πως μια διαδικασία του άρθρου 50 θα έπρεπε να χειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλη διεθνής συνθήκη: εάν μια πλευρά επιθυμούσε να αποχωρήσει από αυτό, ήταν σε θέση να το πράξει μονομερώς επειδή ήταν ένα κυρίαρχο κράτος.

«Η μονομερής ανάκληση [του άρθρου 50] θα είναι επίσης εκδήλωση της κυριαρχίας του αποχωρούντος κράτους-μέλους, το οποίο επιλέγει να αναστρέψει την αρχική του απόφαση», ανέφερε ο Sánchez-Bordona.

Ο Jolyon Maugham QC, δικηγόρος και αντιπρόσωπος του Brexit, του οποίου το πρόγραμμα Good Law Project χρηματοδότησε τη νομική ενέργεια, δήλωσε ότι η γνώμη του γενικού εισαγγελέα «επαναφέρει την απόφαση για το μέλλον μας στα χέρια των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας, όπου ανήκει ... Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα συμβουλευτούν τώρα τη συνείδησή τους και θα ενεργήσουν προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider