Brexit «ώρα μηδέν»: Τρίτο «όχι» της Βουλής στη συμφωνία της Τερέζα Μέι – Έκτακτη Σύνοδος στις 10 Απριλίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit «ώρα μηδέν»: Τρίτο «όχι» της Βουλής στη συμφωνία της Τερέζα Μέι – Έκτακτη Σύνοδος στις 10 Απριλίου
Κατά τη διάρκεια της τρίτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία με 344 ψήφους έναντι 286.

Ολοένα και περισσότερο δυσκολεύει η θέση της Τερέζα Μέι, καθώς η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου - ημέρα κατά την οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί το Brexit βάσει των αρχικών προγραμματισμών - οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης που έχει συνάψει με την ΕΕ η Τερέζα Μέι.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία με 344 ψήφους έναντι 286.

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Βρετανία «βυθίζεται» στο χάος. Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την επόμενη ημέρα.

Οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία τη Δευτέρα, 1 Απριλίου, οπότε και είναι πιθανόν ότι θα ψηφίσουν επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit. Από τις ψηφοφορίες αυτές θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο για οποιοδήποτε επόμενο βήμα.

Τερέζα Μέι: Η Βρετανία έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές της για το Brexit

H «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την τρίτη κατά σειρά ήττα της στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η Μέι. «Φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», συνέχισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον», κατέληξε η Μέι.

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 10 Απριλίου

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου προκειμένου να συζητήσουν το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά αφότου οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι.

«Υπό το φως της απόρριψης της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Κομισιόν: Πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ' αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Μακρόν: «Είμαστε προετοιμασμένοι» για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει «να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες» και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider