Βρετανία: Πάνω από 1 εκατ. υπογραφές κατά της απόφασης Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Πάνω από 1 εκατ. υπογραφές κατά της απόφασης Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο
Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι υπογραφές για την ακύρωση της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το αίτημα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια —μάλλον ακαδημαϊκή— συζήτηση για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι η κοινοβουλευτική περίοδος θα ανασταλεί κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Οργή στην αντιπολίτευση από την απόφαση Τζόνσον

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στην βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στους βουλευτές αφού επιδιώκει την αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο το κοινοβούλιο δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου, ο οποίος δεν συνηθίζει να σχολιάζει πολιτικές ανακοινώσεις, μίλησε για «συνταγματικά εξωφρενική» απόφαση, προσθέτοντας ότι εμφανής σκοπός της είναι «να σταματήσει τους βουλευτές από το να συζυτήσουν για το Brexit και να κάνουν το καθήκον τους στη χάραξη της πορείας της χώρας».

Βρετανοί βουλευτές προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά του κλεισίματος της Βουλής.Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας του Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου θα επιδιώξει ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider