Ερντογάν: Οι ίδιοι εισβολείς θέλουν να μας αποκλείσουν από την Αν. Μεσόγειο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Οι ίδιοι εισβολείς θέλουν να μας αποκλείσουν από την Αν. Μεσόγειο
«Η Τουρκία ειδικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, δε θα υποκύψει στις απειλές, στον εκφοβισμό και στην εκβιαστική γλώσσα» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Νέες δηλώσεις σε υψηλούς τόνους έκανε και την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον εορτασμό της 98ης επετείου της «Ημέρας της Νίκης» για την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις στη Μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922.

Κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από τον πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Τούρκος Πρόεδρος έγραε στο βιβλίο του Μαυσωλείου: «τα σημαντικά επιτεύγματά μας σε διαφορετικούς τομείς, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας:«Η Τουρκία ειδικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, δε θα υποκύψει στις απειλές, στον εκφοβισμό και στην εκβιαστική γλώσσα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για την «Ημέρα της Νίκης».

«Με τη νίκη στις 30 Αυγούστου [1922] διακηρύχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ότι τα εδάφη αυτά, είναι η παντοτινή πατρίδα μας», επεσήμανε.

«Δεν είναι σύμπτωση, ότι αυτοί που προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο κι αυτοί που προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια, είναι οι ίδιοι εισβολείς», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber» δήλωσε ότι «τo Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες και πως οι Navtex θα συνεχιστούν» Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος σημειώνοντας πως «η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider