Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση του αμερικανικού 10ετoύς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση του αμερικανικού 10ετoύς
Η απόδοση του 10ετούς έφτασε για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1% στο 0,907%.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1% προκαλώντας έντονο προβληματισμό, μετά τα νέα αιφνιδιαστικά μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε η Fed ώστε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση 20 μονάδων βάσης φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στην απόδοση του 0,907%. Στο κλείσιμο της Wall Street το 10ετές κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1%.

Αμερικανικό_10ετές

Παρά τη θετική και άμεση αλλά συγχρόνως, σπάνια και πανικόβλητη κίνηση της Fed να μειώσει τα επιτόκια το μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα νομισματικής τόνωσης. Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μια επιδημία που προκαλεί φθορά στους κλάδους των μεταφορών του τουρισμού αλλά και στη βιομηχανία.

Ωστόσο μια μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί συνήθως στον μετριασμό των διαταραχών που προκαλούνται στον τομέα της ζήτησης (μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων κτλ). Αυτό το σκηνικό δεν υφίστανται, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως μπροστά σε ένα τοπίο γενικευμένης αβεβαιότητας οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν σπασμωδικά.

Οι χειρισμοί αυτοί από τη μεριά των κεντρικών τραπεζών πιθανώς να λειτουργήσουν και πρόσθετα επιβαρυντικά για τα τραπεζικά και ασφαλιστικά συστήματα, διατηρώντας τις εταιρείες «ζόμπι» που φυτοζωούν πίσω από το βωμό του χρέους. Άρα η «καυτή πατάτα» καταλήγει στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων και στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης προκειμένου να αποφευχθεί μία ύφεση. Μία ύφεση που δεν θα προκληθεί από ένα μεγάλο σοκ αλλά από την συνδυασμένη επίδραση αρκετών μικρότερων κρίσεων μεσαίου μεγέθους, όπως είναι το «άτακτο» Brexit, οι γεωπολιτικές αστάθειες και ο κοροναϊός.

Αν ο κοροναϊός αποτελέσει μία ικανή συνθήκη ώστε να ρίξει τη χαριστική βολή σε μια σαθρά δομημένη παγκόσμια οικονομιά, θα φανεί από την εξέλιξή του και τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider